Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ужас! Всеки трети българин в стрес

Депресии, неврози, дезадаптации морят масово млади и стари. Всеки трети българин е търсил медицинска помощ при психиатър, невролог или психолог. Това показва статистика, която е непредставителна извадка от отчетите в психодиспансерите.

В момента там няма свободни легла, напливът на болни е голям, а по-тежките случаи се карат направо в Раднево. Причините за масовото психясване са много, но като основна лекарите посочват стреса, несигурността, в който живеем, напрежението и отчаянието при определен кръг пациенти, казаха психиатри.

Болните са от малки бебета до възрастни хора. Бебетата се изнервят още в утробата на майката, която работи до последния момент, къта пари за отглеждането им, трепери дали ще си запази работното място, живее нездравословно и кара трудна и напрегната бременност. Това се получава в семейства, които са на прага на бедността или при самотни майки или разведени родители. Всички проблеми на големите рефлектират върху детето, което започва да плаче, страда от колики, не може да спи, чувства се неразбрано и още с влизането в яслата става агресивно спрямо другите деца. Понякога се среща и автоагресия, когато малчуганите съзнателно се нараняват. Непременно потърсете лекар, ако имате такова дете – съветват специалистите. В противен случай заболяването може да се задълбочи и нелекувано навреме, може да окаже влияние върху цялостното формиране на характера по-късно. При тийнейджърите проблемите са свързани с пубертета, с ранното съзряване, ранното започване на активен полов живот, разочарованията от дома, от училището, от семейството, невъзможността да докажат себе си по най-правилния начин, отегчението, свръхамбициозността и отново проблемите вкъщи, където слушат скандали за пари, за работа, за имоти…Много от децата започват така нареченото бягство от действителността, като търсят забрава. Едни я намират в алкохола, други в наркотиците.

Пак според направена анкета около 8 процента от българските деца под 16 години употребяват системно алкохол, а 3 процента вече са алкохолици. Много висок е процентът на опитвалите наркотици, а този на зависимите от тях е над 10 %.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *