Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ужас! Пластмасата намалява тестостерона!

Съединения, наречени фталати, които са компоненти на пластмасата и намират приложение в козметиката намаляват нивата на тестостерон и сперма при мъжете! Това води до  депресия, безсъние, увиснал корем, понижен сексуален апетит и влечение към същият пол.

Освен това учените забелязват пряка зависимост между понижаването на нивата на мъжкия хормон и диабета, затлъстяването и хипертонията. Предишни изследвания са показали подобен ефект при животни. За да отговорят как стой проблемът при хората, изследователите са култивирали клетки от тестиси на възрастни мъже и са ги изложили на действието на фталати в конценрация, нормално срещаща се в кръвта. Подобен метод бил предпочетен за да се избегне експеримента върху живи хора, от етична гледна точка. Резултатите показват, че фталатите предизвикват ендокринни смущения и намаляват производството на тестостерон и сперма.

Ако резултатите бъдат  потвърдени ше възникнат сериозни притеснения, защото излагането на действието на тези съединения е огромно, най-вече чрез опаковките за хранителните продукти, козметиката и пластмасовите изделия. Европейският орган за безопсност на храните е констатирал, че излагането на действието на фталатите за хората в някои страни е далеч над допустимото.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *