Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ужас! Откриха радиация в бг. училища и детски градини

Откриха радиация вучебни заведения

Тази седмица България отново бе изправена пред болезнен шок, след като стана ясно, че в 8 учебни заведения на район „Кремиковци” са отчетени завишени нива на изключително отровния газ радон. Радиоактивното вещество от години се отделяло от урановите находища и тровело местните жители.

Към момента са направени краткосрочни измервания. В 4 училища и 4 детски заведения в Кремиковци, Челопечене, Яна, Сеславци, Ботунец и Враждебна, нивото на смъртоносния газ надхвърля безопасното съдържание от 300 бекерела на кубичен метър. Най-голямо замърсяване е установено в Челопечене, където в училището са открити 790 бекерела при допустима стойност от 300.

Проблемът съществувал в района вече повече от 40 години и хората даже го пренебрегвали, защото не искали да приемат реално опасността. Ситуацията не изисквала спешни действия, нямало да се затварят детски и учебни заведения. В момента изследванията продължават, а до лятото ще се осъществят редица мерки, които да намалят опасността до минимум.

Откриха радиация в учебни заведения

Според специалисти, от 5 до 14% от случаите на белодробен рак у нас се дължат на облъчване от радон. Това поставя радиоктивния газ сред най-рисковите фактори, които създават предпоставка за рак на белия дроб  и е причина за смъртта на няколкостотин души всяка година. На най-голям риск от заболяване и образуване на злокачествени тумори са изложени децата, за които се смята че са по-податливи на действието на отровата.

Остава открит въпросът на колко други места в България има завишени нива на радиоактивни вещества, които ни тровят всеки ден без дори да подозираме.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *