Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ужас! Напада ни магарешки грип!

Клепоухите ни приятели разнасят ужасяващи зарази

магаре

Магарешки грип надвисна над България

Епидемиолози регистрираха в пъти завишена опасност от разпространение на западнонилска треска, която се пренася най – вече чрез магаретата, по – рядко чрез коне, крави, птици и комари. Поради тази причина болестта понякога е наричана магарешки грип и е опасна за хората.

„В Северна България само за последния месец имаме няколко случая на заразени магарета и това показва, че вирусът е налице. Алармирахме ветеринарните служби и съвместно засилихме мерките за безопасност, чрез изследвания и карантина на болните животни. Според нас вина за надвисналата опасност имат климатичните промени и в частност глобалното затопляне”, обясни проф. Венашки.грип

Докторът допълни, че става въпрос за класически случай, при който различни животни пренасят болести върху хората. Процесът като цяло е бавен, но в никакъв случай не трябва да се допуска образуването на вирусно огнище, защото това може да доведе до необратими последици.

Заради затоплянето на климата, в пъти е нараснала и опасността от поява на малария, която съвсем не е характерна за нашите географски ширини. За нея отговорни са гризачите, комарите и кърлежите, както и идващи от чужбина заразени хора. Докато в други години у нас е имало едва по няколко регистрирани случая, през миналата те са точно 20 на брой.

Нови клинични лаборатории

Във връзка с надвисналата опасност от разпространение на екзотични болести, предвиждат разкриването на нови лаборатории за превенция на заболявания от този род. В тях ще се изследват пациенти с неясни симптоми, а ветеринари ще вземат проби от селскостопански и диви животни.

В момента всички проби се изпращат към Националния център по заразни и паразитни болести, което забавя получаването на резултатите във времето и така ситуацията може да излезе извън контрол.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *