Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ужас! Крепостта Царевец изчезва

Крепостта Царевец

Култовата крепост Царевец в старата столица  ще се срути безвъзвратно, ако спешно не бъде реставрирана. Този факт съобщи във Велико Търново  самият зам. – министър на културата арх. Георги Стоев. 10 см. е пукнатината, която зее на носещата стена на Патриаршията, а с цели 20 сантиметра се е   свлякла Кръглата кула в пропастта и продължава да поддава. Най – опасно е състоянието на бойниците и зъберите на Балдуиновата кула и дворцовия комплекс. Те се ронят от климатичните влияния, но най  –  вече биват разрушавани  от нагли вандали, които къртят камъни, за  да имат спомен от светинята…

Посетителите на Царевец се превръщат във вандали, защото къртят камъни от светинята за спомен…

Всички тези факти налагат спешнатa реставрация  на една част от сградите и някои крепостни зидове, които са автентични. Крепостта Царевец е открита преди около 50 години, но въпреки направената по това време консервация  с всеки изминал ден, тя се руши неусетно. Рискови са още пътеката за посетители, както и оградата.

Пукнатини зеят отвсякъде,  особено отчетливи са те на храма „Св. Възвесение Господне“, неговите зидове буквално се разпадат. Георги Стоев отчита, че цялостната реставрация на крепостта Царевец ще отнеме години, но трябва да започне моментално, ако не искаме да се сбогуваме безвъзвратно със светинята. Зам. министърът на културата счита, че липсата на пари в случая не е казус, тъй като те са налични, ако се сметнат приходите от множеството туристи, чиято любима дестинация неминуемо остава старата столица начело с Царевец.

Невероятното светлинно шоу на Царевец! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Ужас! Крепостта Царевец изчезва

  1. Georgi Отговор

    01.04.2013 в 23:17

    Тук май на никого не му е ясно, че крепостта е изчезнала отдавна. Това което познаваме днес е модерно строителство и бутафория. Почти не може да се намери оригинална останала зидария по стените и постройките. За изографисването на църквата на върха да не говорим, художника ако се застреля ще направи едно добро дело.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *