Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ужас! Бутилираната вода бъка с хормони!

Германско проучване откри наличието на хормони във водата, бутилирана в пластмасови бутилки. Оказва се, че в действителност пластмасата предизвиква ендокринни смущения  които са опасни за здравето.

Учените в университета във Франкфурт съобщиха, че водата в пластмасови бутилки съдържа 2 пъти повече хормони от чешмяната или тази в стъклени бутилки. Пластмасовите бутилки съдържат веществото полиетилен терефталаt, на което се дължи прозрачността на пластмасата, устойчивостта й, лекотата й и непроницаемостта за вода, газове и аромати. За да потвърдят хормоналната активност предизвикана от пластмасата, учените поставили в 20 бутилки генетично модифицирани дрожди и малки сладководни охлюви, като репродукцията на последните зависи от концентрацията на хормоните, а дрождевите клетки притежават способността да променят цвета си в присъствие на хормони.

В 12 от пластмасовите бутилки изследователите открили двойно по- висока хормонална активност при двата типа организми, която била директно обвързана с присъствието на специфични вещества във водата. Все още учените не са в състояние да обяснят химичните реакции от проведения експеримент. Без изненада,  производителите на пластмаса са отрекли информацията, казвайки, че минералната вода е е един от най-контролираните продукти в хранителната промишленост.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *