Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ушиха шапката – невидимка

Шапката -невидимка според учените е по-скоро реалност, отколкото мит

Съвсем скоро детските приказки за шапката – невидимка ще се превърнат в реалност. Американски учени разработиха покритие, което може да направи невидима  всяка триизмерна вещ  под всеки ъгъл. Проучването на американските експерти е базирано върху специфичен вид изкуствен предмет – плазмонични  метаматериали. Когато светлината се отрази върху предмета, тя „подскача“ и променя коренно своята посока. В този случай дисперсните полета на  въпросния обект се наслагат върху тези на специалното покритие и взаимно се анулират, което води до уникалния по рода си ефект на прозрачност или невидимост.

Плазмоничният материал вещае интересно бъдеще

Ръководителят на научния проект проф. Джон Пендри  разясни, че според него шапката-невидимка ще излезе вън от лабораториите на учените и ще намери своето реално практично приложение в най – скоро време.  Преподавателят от „Империъл колидж“ е убеден, че ако научната им група се сдобие с нужното финансиране за не повече от 5 години, тя  ще превърне невидимите материи в реалност.

 Специалистът отчита, че приложението на невидимата материя ще бъде много отвъд просто една шапка. Проф. Джон Пендри счита, че от невидимата материя може да бъде създаден цял навес, под който може да се вихри парти, но хората отвъд  няма да имат ни най – малка представа за случващото се вътре.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *