US сенатори: Мащабна Корупция, политизирано правосъдие и Зависими медии са Пречка пред отношенията ни с България

„Мащабната корупция, влошената медийна свобода, политизираното правосъдие и други заплахи за върховенството на закона в България са на път да се окажат сериозна пречка пред двустранните американо-български отношения“, казаха днес в специално изявление двама влиятелни американски сенатори.

Двама от най-влиятелните американски сенатори днес публикуваха позиция за България по повод началото на предизборната кампания в нашата страна.

В изявлението  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва:

„България се е сринала до най-ниските нива в ЕС както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на медиите на „Репортери без граници“. Последното място в тази класация показва огромните и тежки предизвикателства, пред които е изправена България и бъдещото й правителство“

„Настоящето българско правителство и съдебната система са призвани да защитават върховенството на закона и равенството пред него на всички граждани, а не само на някои. Медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и репресии от страна на властта“.

„Мащабната корупция, влошената медийна свобода, политизираното правосъдие и други заплахи за върховенството на закона в България са на път да се окажат сериозна пречка пред двустранните американо-български отношения“, се подчертава в изявлението, което е публикувано на личната страница на сенатор Менендес.

Двамата сенатори припомнят, че макар да е член на НАТО и ЕС, България е на последните места по медийна свобода не само в Европа, а и в света. Заключенията са на база на изследванията на „Репортери без граници“ и „Трансперънси интернешънъл“.

Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови върховенството на закона и независимостта на медиите си, които в момента масово са под контрола на властта и на олигарси, близки до нея.

„В продължение на 8 месеца, в една нескончаема поредица от протести, българските граждани призоваха правителството си да спре с корупцията и да зачита върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително българското правителство да вземе мерки в защита на тези ценности. А в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ е задължен да подкрепи този призив на българските граждани и да подпомогне България в борбата й с корупцията, за възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона“, се посочва в съвместното изявление на двамата американски сенатори. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

4 коментара

  1. ЩЕ ПОЖИВЕЕМ ЩЕ ВИДИМ А ДАНО НО НАДАЛИ СИГУРНО ЩЕ СТАНЕ ПОМОЩА НА АМЕРИКАНЦИТЕ КАКТО С ИЗМИСЛЕНИТЕ РУСКИ ШПИОНИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ ВЯРВАМЕ НА САЩ И ЕС ЧЕ НИ ЖЕЛАЯТ ДОБРОТО ТЕ НИ ДОВЕДОХА ДО ТОЗИ ХАЛ ВЯРВАМЕ В ГОСПОД БРАТСКА РУСИЯ И САМО В РУСКАТА ВАКСИНА

  2. НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ПИСНА НИ ОТ КУРВЕНСКИТЕ ВИ НОМЕРА МАЙКА ВИ И КОВАРНИ ОКУПАТОРИ АКО ВИ ИНТЕРЕСУВА И СТЕ ЗАГРИЖЕНИ ЗАЩО АГЕНТ НА ЦРУ Е СОБСТВЕНИК НА НОВА ЗАЩО СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ПРИКЛЮЧИ СЪС СЪДИЯТА И МАЛИНОВ КАТО ШПИОНИ КЪДЕ СА ПОЛОВИН МИЛИОН НАРОДНИ ПАРИ ЗА ВАКСИНИ ПОДЕЛИХТЕ СИ ГИ С БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА И СЕГА ЩЕ МУ ПРЕБУТАТЕ ЛОШИТЕ ВАКСИНИ ОТ КОИТО СЕ ОТКАЗВАТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИСКАМЕ И ВЯРВАМЕ САМО В РУСКИТЕ ВАКСИНИ ЗАЩО НИ ПРЕВРЪЩАТЕ В ПУШЕЧНО МЕСО СРЕЩУ БРАТСКА РУСИЯ НАШАТА ОСВОБОДИТЕЛКА НАТО И ЕС СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ВЗЕМЕТЕ СИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ БОЙКО КАСКЕТА КАРАКАЧАНОВ ШИШИ ДУГАН И ПКП

  3. Тази оценка е вярна, защото отговаря на истината, но на кого му пука. Тя повече прилича на погалване на болно и уплашено животно, за да му стегнат примката около врата още по-здраво. Има ли някаква вина нашия пръв „стратегически съюзник“ на такава оценка, след като прие два милиарда подкуп за самолети на чертеж, има ли морал тази държава за всичко, което е сторила на човечеството поне след втората световна война- 20 МИЛИОНА убити, милиардни икономически загуби и нечувана арогантност. Да чакаш оценка от явен доказан престъпник въоръжен до зъби е кретенизъм. Не умен да си силен е достатъчно, това каубоите са го разбрали още от създаването на Щатите, историята на която също е низ от позор.

  4. Американският народ е една изключителна мозайка от националности, в това число и българи, която няма никаква реална спойка, освен знамето, коетосе вее навсякъде. Няма по въоръжена нация от американците на планетата, няма и друга с повече затвори с повече африканци,заведени там като роби и продавани като добитък. Това ли е маята на съвременната американска демокрация??

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *