Ура – Нов закон слага край на вечните длъжници

3
Длъжник
Има ли светлина в края на тунела?

Нов закон ще бъде гласуван по идея на ПП ГЕРБ. Според депутатът Емил Радев, трябва да се въведе 10 годишна давност за задълженията към финансовите институции и след този срок делата да се прекратяват. Така на практика, ако законът бъде приет, ще се сложи край на вечните длъжници.

Радев пояснява, че срокът от 10 г. е достатъчно голям и ако до това време кредитора не е успял да си събере дълговете, то няма смисъл да продължава тормоза към задлъжнялото лице. В България има много хора, които дължат пари на банки, запорирани са им заплатите и така те завинаги си остават длъжници, защото лихвите и разходите по делата удвояват дълговете. Очакванията са предложението на ГЕРБ да бъде прието и да влезе в сила от 2013 г. Ако това стане, делата от 2003 г. на длъжниците ще бъдат прекратени и  доста хора ще могат да започнат живота си на чисто. За да няма спекулации и злоупотреби, този 10 г. срок не започва да тече от тегленето на заема, а от тогава, когато лицето изпадне в несъстоятелност, пояснява депутата. Когато става въпрос за ипотечни кредити, то банките са обезпечени и вероятността за неплащане е по-малка.

Поправките в закона са добре дошли по време на криза. В момента към частни съдебни изпълнители има заведени 400 000 дела, поради невъзможност за плащане. Към държавното изпълнение има още толкова, като това говори за бедността на народа и постоянната задлъжнялост. Дано законът да се приеме и най-накрая да се помисли и за бедните хора, които живеят в България.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Никога няма да се приеме този закон в България , все пак някой трябва да работи на запад за без пари :( .

  2. Да УВЕЛИЧАТ заплатите на хората като бъдат изравнени с тези които взимат страните в ЕС. Не да мислят закони защото след 10 години ще има хора – длъжници все повече тези сега

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *