Университетите ни – пред фалит! – с видео

1

БГ. МЛАДЕЖИТЕ МАСОВО БЯГАТ ДА УЧАТ В ЧУЖБИНА

ВУЗКогато статистиката говори и боговете мълчат. А в случая цифрите казват, че желаещите да получат висшето си образование в България са намалели наполовина  само за последната една година. Може би голяма част от хората тук вече нямат финансовата възможност да помагат на децата си да се изучат. А младите започват работа веднага след завършване на училище, че и по-рано. Промените в Закона за висшето образование провокираха дискусия в Министерския съвет между ректори на висши учебни заведения, депутати и експерти в сектора на образованието.
Просветният министър Сергей Игнатов представил основните промени, предизвикателствата и тенденциите в сектора. По негово мнение периодът от 2015 до 2020 г. ще бъде най-труден поради ниската раждаемост в предходни години. Именно тогава желаещите да станат висшисти ще бъдат най-малко на брой. Съществувала опасност само след 1-2 години много висши училища да бъдат закрити поради липса на студенти.

Скоро висшистите може да намалеят
Скоро висшистите може да намалеят

Именно затова промените в Закона за висшето образование предвиждали привличането на повече чуждестранни студенти, сдружаване на университети и други форми на партньорство с чуждестранни висши училища. Самите образователни институции ще имат правото да признават дипломите за средно образование и при необходимост ще ползват информацията от професионалния център към Министерство на образованието. Дори се предвиждало премахването на ограничението за таксите в платеното обучение, което обаче едва ли ще е особено ползотворно.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. те да направят така, че българите да останат в бг, а не да заминават и висшите училища да се чудят как да привличат чуждестранни студенти .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *