Уникално! Учени доказват, че божествената частица съществува

0
Учените са все по-близко до доказването на Хигс бозона…

Учени от Церн ще представят нов безспорен факт, че божествената частица съществува. Два изследователски екипа са на мнение, че са видели странният Хигс бозон, който се счита, че  е образувал звездите и планетите в Слънчевата система след Големия взрив. Смята се, че след взрива загадъчна сила, наречена Полето Хигс  е контактувала с другите бозонни частици. Без този досег отделните частици щяха да блуждаят безцелно в космоса със скоростта на светлината. В един от иновативните екипи, който работи върху уникалното разкритие, сътрудничат и български физици от СУ. Легендарният Хигс бозон е наречен на  името на британския учен Питър Хигс, който още през далечната 1964 г. изказва предположение за наличието на божествената частица. Специалистите работят по  – усърдно върху поставената постановка от британския физик от 80  – те години насам.

Теорията на Айнщайн за относителността е ключа към божествената частица...

За целта специалистите пресъздават явления близки до Големия взрив в затворения ускорител на частици „Теватрон“, както и в Големия адронен колайдер и в неговия предтеча Големия електронпозитронен колайдер. Засега обаче опитите им не са се увенчали с абсолютен успех.

Ако най – накрая усилията на физиците дадат своя така дългоочакван резултат и бъде доказано безапелационно наличието на Хигс бозона, вече ще можем съвсем спокойно да говорим за един нов вид физика –  физика на познанието. Тази физика ще отвори пътя на учените към един нов модел за Вселената, намиращ корените си още в разработката на Айнщайн и теорията му за относителността от 1905г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *