Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Уникално! Езеро свети в синьо

Уникалното езеро в Австралия…

Едно от езерата в Австралия вечер изненадва всички, тъй като свети с неонова светлина. Феноменът може да бъде съзрян нощем от всеки човек в югоизточната част на Австралия при едно от езерата Гипсланд. Уникалността на езерото стана публично достояние благодарение на фотографа Фил Харт, който съумя да запечата  изключителния чар и неповторимост на езерото. Забележително е, че през деня езерото не се различава от останалите, а вечер се превръща в истински феномен, забулен в тайнственост, магнетичност и красота. Яркостта на нощното сияние на уникалното по рода си езеро се засилва при наводнение или след пожар.

Нощем хора се къпят, потънали в уникалното сияние на езерото…

Тайната на магнетичното сияние на водния басейн се корени  в множеството микроорганизми, които го обитават и имат биолуминисцентни характеристики – мидички, дреби рибки, бактерии, водорасли и пр. Необичайният ярък син цвят може да се наблюдава само вечер, защото дневната светлина убива силата на сиянието. За да свети с пълния си блясък езерото,  то трябва да е достигнало по висока температура на водата, именно по тази причина неговият ефект е почти божествен след пожар.

Биолуминесценцията е много древно явление, но неговата тайна е разкрита едва през 1668г. от Робърт Бойл. Специалистът постановява, че процесът на светене е неминуемо обвързан с горене и то при задължително наличие на кислород. Неговата теза по – късно е доусъвършенствана  и допълнена от френския учен Рафаел Дюбоа, който обосновава  научно и разбулва  докрай мистерията на тайнственото езеро.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *