Уникално! Езеро свети в синьо

2
Уникалното езеро в Австралия...

Едно от езерата в Австралия вечер изненадва всички, тъй като свети с неонова светлина. Феноменът може да бъде съзрян нощем от всеки човек в югоизточната част на Австралия при едно от езерата Гипсланд. Уникалността на езерото стана публично достояние благодарение на фотографа Фил Харт, който съумя да запечата  изключителния чар и неповторимост на езерото. Забележително е, че през деня езерото не се различава от останалите, а вечер се превръща в истински феномен, забулен в тайнственост, магнетичност и красота. Яркостта на нощното сияние на уникалното по рода си езеро се засилва при наводнение или след пожар.

Нощем хора се къпят, потънали в уникалното сияние на езерото...

Тайната на магнетичното сияние на водния басейн се корени  в множеството микроорганизми, които го обитават и имат биолуминисцентни характеристики – мидички, дреби рибки, бактерии, водорасли и пр. Необичайният ярък син цвят може да се наблюдава само вечер, защото дневната светлина убива силата на сиянието. За да свети с пълния си блясък езерото,  то трябва да е достигнало по висока температура на водата, именно по тази причина неговият ефект е почти божествен след пожар.

Биолуминесценцията е много древно явление, но неговата тайна е разкрита едва през 1668г. от Робърт Бойл. Специалистът постановява, че процесът на светене е неминуемо обвързан с горене и то при задължително наличие на кислород. Неговата теза по – късно е доусъвършенствана  и допълнена от френския учен Рафаел Дюбоа, който обосновава  научно и разбулва  докрай мистерията на тайнственото езеро.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *