Умишлено крият кредитните милионери от Държавна сигурност

2
Умишлено крия кредитните милионери от ДС

Умишлено крият кредитните милионери от Държавна сигурност и имената им трябва да станат обществено достояние. Това заяви Евтим Костадинов, който е председател на комисията по досиетата. По негово мнение, вратичка в законовите норми допуска проверката на кредитните милионери, но не и огласяването на имената им пред широката общественост. Това важало и за агентите, които са проверени за досиета по тяхна инициатива.

До момента, комисията е изъвршила проверка на повече от 110 000 души, като от тях 6 377 са доказани агенти на Държавна сигурност. Тази седмица предстои отчет на комисията, за свършеното през петгодишния й мандат. По време на доклада, ще бъдат предложени и промени в закона за досиетата,  чрез които ще се иска публично оповестяване на имената на кредитните милионери. Евтим Костадинов настоява за разширяване на закона, което да даде повече яснота пред обществото и още възможности за привличане на повече агенти за проверка.

Умишлено крия кредитните милионери от ДС

По думите на Евтим Костадинов съществува списък с почти 11 000 фирми, които са обявени от финансови институции за кредитни милионери, когато е обнародван законът през 1997 година. Това задължава комисията да установят всички управители и контролни органи в тези предприятия. Той уточнява, че при тези проверки на прицел не са юридическите, а физическите лица.

Управляващите заявиха категорично, че ще се ангажират с коментар едва, след като видят черно на бяло предлаганите промени. Тогава ще е възможно вземането на становище по този наистина важен въпрос. От комисията напомнят, че предстоят проверки за ДС агенти във общинските съвети по места и във висшите учебни заведения.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=N5lIKI9U8yA

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *