Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

„Уикилийкс“ : България прикрива проблемите в сигурността на АЕЦ „Козлодуй“ – видео

aezУикилийкс разпространи бележки на бившия американски посланик у нас Джон Байърли относно инцидент в АЕЦ „Козлодуй” на 1 март 2006г. Тогава системата за сигурност на пети блок не успя да се задейства. Случаят обаче беше прикрит от тогавашното правителство на Сергей Станишев.

За инцидентът България научи два месеца по- късно от чуждестранната преса – когато Георги Касчиев, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, даде интервю пред немски

Овчаров крие инцидента два месеца

Овчаров крие инцидента два месеца

 всекидневник и разкри притеснителния случай.

Тогавашният енергиен министър Румен Овчаров обвинява Касчиев в предателство и опит да изложи страната пред света. От управата на АЕЦ „Козлодуй” с присмех опровергават колегата си атомен експерт и оценяват опасността при спорния случай на нула по Международната скала за атомна безопасност. Скандалът обаче се разраства и правителството е притиснато да съобщи на МААЕ за инцидента. Проверката на Международната агенция отчита втора степен от скалата.

По повод проблема в АЕЦ „Козлодуй” американския посланик Байърли пише, че имало реална опасност да се загуби контрола над пети блок, ако пробата на системата била

АЕЦ "Козлодуй" се представи блестящо на стрес тестовете преди месец

АЕЦ "Козлодуй" се представи блестящо на стрес тестовете преди месец

извършена по- късно. Дипломатът казва, че правителството умишлено укрива информация за истинското състояние на старите реактори, тъй като се бори за повторно включване на 3 и 4 блок.

След скандала, Румен Овчаров отстрани тогавашния директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Иванов.

След аварията във Фукушима, всички страни от ЕС трябваше да извършат стрес тестове на всичките си АЕЦ. Нашата в „Козлодуй” се представила отлично, гръмнаха управляващите. Пети и шести блок, строени съответно през 1987 и 1991, трябва да излязат от експлоатация през 2017 и 2019. От централата обаче се надяват да успеят да удължат живота им с още 15 години. Има идеи и за изграждане на допълнителни седми и осми блок.

Готова ли е АЕЦ „Козлодуй“ да посрещне природно бедствие от голям мащаб. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *