Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ученичка сънува лековита вода

Абитуриентката Моника от кюстендилска професионална гимназия от известно време сънува повтарящ се сън. Момичето „вижда“, докато спи, висока бяла жена с дълги блестящи коси, която я води в полето и й показва място с вода. От повтарящото се видение Моника вече знае, че това място се намира някъде между кюстендилските села Горна и Долна Гращица, а изворът има голяма лечебна сила.

Районът е близък до древно светилище в Кюстендилско

Районът е близък до древно светилище в Кюстендилско

Момичето разказва съня на майка си Ирина, която е решена да направи всичко възможно изворът да бъде открит и да служи на хората. Моника не за първи път „вижда“ в съня си неща, които впоследствие се случват, а майка й е сигурна, че под земята има лековита вода. Тя твърди, че това е самата истина, защото край село Горна Гращица е доказано, че има извор, който лекува болни очи и други болести. Там е мястото на древно тракийско светилище, а изворът е открит по същия начин – след пророчески сън на възрастна жена, която вече е починала. Високата бяла жена се е появила и на клисарката на църквата „Свети Димитър в село Горна Гращица – Рахила Димитрова, с чиито усилия на мястото до извора през 2012 г. е осветен нов параклис. След това Рахила продължава да търси помощ от други хора и средства за откриване на нови извори около Горна Гращица, защото е сигурна, че такива има.

Лечебната вода в местността Изворо край Горна Гращица бликва под стар кръст, но едва след като той е възстановен и след пророческите сънища на починалата баба и на самата Рахила. Според местните легенди кръстът пази мястото на лечебната вода. Тя се скрила при земетресение някъде в края на 18-ти век. След време отново се показала и точно тогава кръстът е забит в земята, за да се знае къде е изворът. Наблизо са погребани убитите в Балканската война през 1913 г. младежи от околните села. Но в началото на 50-те години кръстът е счупен от тогавашната власт. Дори един партиен функционер се изпикал върху него. Той починал още същата вечер, както и другите от групата, които осакатили святото място.

Когато кръстът е възстановен преди няколко години, бликнал отново вълшебният извор, видян в сънищата от жените в Горна Гращица. Хора с очила и сериозни очни проблеми се хвалят, че хвърлят очилата и започват да четат без тях, след като измият очите си с водата от местността Изворо. Доказано е, че водата е годна за пиене. Районът около Кюстендил е много богат на минерални води с уникални свойства, затова не е изненада, че абитуриентката Моника сънува, че има неоткрити извори в района, категорични са местните.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *