Учители искат позволение от родителите да работят с личните данни на децата им

3

Приложението на Закона за личните данни хвърли в пълна паника работодатели и учители. Като всяко българско нещо, той се появи недоизкусурен и с много вратички и спирачки, както и с текстове, които противоречат на нормалната логика. А съвсем наскоро излезе ново допълнение.

В училищата директори се държат за главите и не знаят какво да правят. Поредната министерска депеша ги задължава да поискат писмено разрешение от всеки родител да оперират с личните данни на децата им.

В закона обаче е записано, че ако родителят откаже, ученикът не може да завърши срока, нито учебната година, защото без данни няма как да му се издаде свидетелство.

Защо е нужно това, като е ясно, че ако ученикът ще учи – трябва да му запишем името и ЕГН-то. Ако не иска, те пък не ни трябват, чуди се шефката на езикова гимназия в Бургас. Чудят се и нейни колеги. В училище в “Меден рудник” пък била въведена практика, ако родителят иска да види оценките на чедото си в дневника, да подаде писмена молба. Целта пак била да се опазят съответните данни. В друго школо родителите подписвали декларации, че няма да изнасят информация след достъп до документи..

Абсурдните сблъсъци на новите закони стигат дотам, че превръщат училищните шефове по неволя в нарушители. От една страна те са задължени да създадат пропускателен режим в училищата, като следят кой влиза и кой излиза. Това е, за да се опази реда и да не се допуснат произшествия и терористични актове. Който влиза обаче, трябва да запише в специална книга името и ЕГН-то си. Какво да запишем, като дори името му представлява лични данни и по закон не можем – питат директорите.

И коя наредба да спазваме, като едната изцяло противоречи на другата, а сме задължени да прилагаме и двете?

Работодатели пък избухват в истеричен смях, когато назначават нов работник. Оказва се, че за да бъде взет на работа, той трябва да подпише декларация, че е съгласен да даде личните си данни. Е, как да го назначим? С кодово име? С псевдоним? Как да му плащаме? На ръка и тайно? А в НОИ как да го осигурим? А данъците как да платим? – ядосват се собственици на фирми, които се затрупват с ненужна бумащина…

Те предлагат всеки българин като в концлагер да има индивидуален номер и с него да бъде назначаван, осигуряван, а после и съкращаван от работа.

Злоупотреби с лични данни. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *