Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ученици от Враца направиха филм за Христо Ботев

Днес отбелязваме 137 години от героичната смърт на великия поет – революционер Христо Ботев

Христо Ботев

Христо Ботев (1848 – 1876)

Ученици от Враца създадоха прекрасен документален филм в памет на Христо Ботев и доказаха, че България все още е жива. Лентата се казва „Ботев: От Голгота към Свобода”, а въпросът който поставя е „Можеше ли Ботев да бъде спасен?“.

137 години след героическата смърт на Христо Ботев, нашата малка страна продължава да бъде разкъсвана заради чужди интереси и настроения, продавана от безхаберни политичета и малки душички, търкалящи се в краката на поробителите с надеждата да получат някое пробито петаче.

Околчица

Околчица

Документалният филм е създаден от шестима ученици и един учител от гимназия „Христо Ботев” във Враца. Седем на брой са били и четниците от първата Ботева дружина, която тръгва към безсмъртието от Козлодуй към връх Околчица.

Създателите на филма обаче тръгват по обратния път – от дебрите на Стара планина към кораба „Радецки”, търсейки отговор на въпроса „Можеше ли Ботев да бъде спасен?“. Накрая става ясно, че поетът не е можело да бъде спасен, защото самият той е поставил пред себе си свещената цел да спасява другите в битката срещу тирана.

Във филма са пресъздадени и бойните сцени, а участниците във възстановката са облечени с автентични униформи, въоръжени с оръжията на онази епоха. В ролята на самия Христо Ботев влиза учителят по история Филип Филипов.

„Всички ние, които направихме този филм, благоговеем пред подвига на Христо Ботев и неговата чета. Вървейки по неговите стъпки ние просто се докоснахме до истинската му личност”, казват децата. Деветокласникът Ерик дори пише стихотворение, което се казва „Моят Ботев”.

Виж видео:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *