Ученици напускат масово класните стаи, за да вадят пари

1

Ученици масово напускат класните стаи след края на първия или втория срок. Това сочат данните от последното преброяване на децата в училищата, осъществено от специалисти на образователното министерство.

Проучването е направено паралелно във всички големи градове на страната, включително  и Бургас. От образователния инспекторат алармирали, че особено в по-малките населени места понякога напускали  и по цели класове. Поне стотина деца няма да завършат учебната година в Бургаско по една или друга причина. Част от тях са прекъснали по семейни причини, твърдят експерти. Това означава, че тинейджърите са предпочели да работят или са решили невръстни още да минат под венчило. Големият процент отпадащи бил основно сред средношколците. По – малките деца обикновено отпадали от училище по настояване на родителите, които често нямали пари за да си издържат отрочетата.

Вече стана масова практика малчугани да поемат грижите за възрастните и прехраната понякога на цели фамилии, твърдят експерти от МОН. Вместо да залягат над читанките, учениците пасат животни, за да изхранват безработните си бащи и майки, събират празни бутилки, железа и вторични суровини, мият с часове чинии в затънтени кафета или пък дишат отровните изпарения по кръстовищата, докато чистят предните стъкла на автомобилите. Най – много от децата са от малцинствените групи, социално слаби или многодетни семейства, в които родителите не са достатъчно заинтересовани от бъдещето на децата си.

Коментари на ученици за облеклото в училище. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *