Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Ученици масово се трудят по морето през лятото

Ученици масово работят в курортите. Това казаха от Сдружението на училищните директори. Данните те получили от деца, които искали документ за завършен пореден клас или от такива, които твърдели, че техните съученици си намерили работа .

Обикновено за работа се наемат ученици от среден курс. По закон Инспекцията по труда трябва да издаде разрешително, но мнозина работодатели си спестяват тази процедура. В семейните хотели непълнолетните твърдят, че са роднини на собствениците. По този начин те не могат да бъдат санкционирани, тъй като никъде в законите не пише, че деца не могат да помагат на чичо си, леля си или на трети братовчеди.Така работодателите си спестяват осигуровки, не сключват трудови договори и не подлежат на никакви санкции.

Шуробаджанащината” е разпространено явление всяко лято, казаха от местната инспекция. Родители настаняват децата си на работа с връзки и също не се оплакват, че нямат малчуганите договори и са наети извън правилата. Никой не се сеща, че при трудова злополука ще липсва реален човек, който да поеме отговорността.Най-често младежи се наемат като сервитьори, помощник-готвачи, пикола, разносвачи на храна или продавачи. Продажбите стават на улицата и малките са предупредени да твърдят пред проверяващите органи, че временно заместват чичо или стринка, които отскочили за малко до къщи.

Малчуганите се трудят в частни хотели или в заведения – тип народен, тъй като в скъпите и луксозни ресторанти контролът е много по-сериозен, казаха още от инспекцията.Мотивът на родителите пък е децата им да не се шляят през лятото и да се научат на труд. Самите младежи искат пък да си спестят някой лев за дрехи и учебници през новата учебна година. Определено им липсват организираните бригади – коментираха полушеговито от Сдружението на училищните директори. В същото време много от учениците искали да бъдат финансово независими през лятото.Няма нищо лошо децата да работят, но това трябва да става регламентирано и с нужните документи, подчинени на българското законодателство. Има сигнали, че много от непълнолетните работят на 10-12 часов работен ден и ползват по един почивен на десет дни, казаха от Инспекцията по труда.

Учениците говорят за катастрофите. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за Ученици масово се трудят по морето през лятото

 1. човек Отговор

  20.05.2016 в 21:48

  на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

 2. И Вритти Фромма за рубежом Отговор

  20.05.2016 в 21:50

  И я думаю, что требуется : мир на земле и хорошо среди людей

 3. Pingback: porn

 4. Pingback: stromectol 12 mg online

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *