Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Учени откриха гена на щастието

ухиленаАнглийски биолози и лекари откриха гена на щастието. Той се предава по наследство и определя степента на удовлетвореност от живота.
В интервю, поместено в научното списание “New Scientist”, ръководителят на изследователския екип Ян Иманюел де Неве коментира, че потвърждава официално, че вече е открит генът, който отговаря за щастието. Нарекли го 5-HTTLPR.
Той и неговите колеги съпоставят данни от изследване на здравословното състояние на 2574 тийнейджъри, проведено в периода 1995 – 2008 г. Във финалната му фаза подрастващите трябвало да определят до каква степен се чувстват удовлетворени от живота.

Генът на щастието до голяма степен определя настроението ни

Генът на щастието до голяма степен определя настроението ни

Учените установили, че съществува зависимост между мнението на тийнейджърите и вариацията на гена, която е по-къса или по-дълга. При по-песимистично настроените хора тази вариация е по-къса, а при оптимистите-по-дълга.
Де Неве коментира, че по-дългата вариация се дължи на по-голямото количество серотонин (хормонът на щастието), който е синтезиран чрез 5-HTTLPR. Тя се наследява от родителите. По-късата вариация съответства на по-малка доза серотонин и се предава по наследство само от единия родител.
Това, че генът на щастието е открит, не означава, че вече знаем всички механизми, които  напълно определят настроението на човек, тъй като в основата на удовлетвореността от живота стоят и много други важни фактори.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *