Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Туризмът ни губи милиони заради некадърни кадри!

hotelМилиони евро губи родния туризъм заради лош подбор на кадри. От бранша се оплакват, че поради липса на професионалисти, са принудени да събират куцо и сакато. Това удря по имиджа хотелиерите и отблъсква най-вече чужденците.

От обслужващия персонал до PR- ите е пълно с некадърници. Въпреки че хотелите са луксозни, ако рекламата и поддръжката куцат, нямат никакво значение броя на звездите, обясняват спецовете. Това води до постоянни съкращения и набиране на нови хора,hotel2 които трябва на място бързо да се обучат и да започнат. По този начин се правят допълнителни излишни разходи. Фрапиращото е, че самите собственици на хотелите, не си дават сметка колко е важно какви хора обслужват гостите им.

Особено по време на криза става ясно, че не всеки става за работа в туристическия бранш. Хотелиери разказват, че редовно се сблъскват с неквалифицирани кадри, но понякога им се налага да ги наемат. Масово sta1qобслужващият персонал не знае чужди езици, не се усмихва, не предразполага гостите. Липсата на елементарно възпитание и тактичност могат да изгонят всеки турист. След като си плащат скъпо за престоя, трябва поне да си учтив тях, коментират хора от бранша.

Според експертите, е необходимо създаването на специални центрове за обучение и подготовка на кадри. Ако не се вземат спешни мерки, българският туризъм ще продължи да губи милиони. Ще последват фалити и другия сезон няма да бъде заета половината от наличната леглова база.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за Туризмът ни губи милиони заради некадърни кадри!

 1. Г.Георгиев и В.Марев Отговор

  11.03.2011 в 19:23

  Туризмът ни ще продължи да губи милиони, докато собственници на хотели продължават да шофират автомобили от 500 000 евро а дават заплати от 300 до 500лв. на хора като нас, които обслужваме гостите им на 3 чужди езика и сме в бранша повече от 10 – 15 години стаж! По този начин ни принуждават да търсим по-добър живот някъде далеч от България! Преди години курортни комплекси като Албена и Златни Пясъци „произвеждаха“ професионалисти в областа на туризма, които в момента движат цели туристически дестинации като Кипър, Гърция, Дубай, Испания и т.н. просто защото там сме по-добре платени!
  П.С. Поздрави от Кипър(малка туристическа дестинация), тук сме около 50 000 Българи!!!

 2. Стефан Промков Отговор

  14.05.2012 в 17:04

  Колега, напълно те подкрепям. Аз лично се ориентирам към Дубай.

 3. Попов Отговор

  24.10.2012 в 11:29

  Понеже съм в сферата на трудовите пазари, да кажа, че не се сдържах да не пиша. Писалите преди мен (а те очевидно са и от бранша) са абсолютно прави. Вече ми писна измисления и изключително селски и про комунистически бизнес в тази държава да реве, че нямало кадри.
  А кой изгони всички кадърни хора в чужбина?
  А какви заплати се дават в момента на малкото останали кадърни кадри в страната?
  Вие журналистите трябва да задавате въпроси. Не да играете ролята на телеграфна станция.
  Каква е причината да се дават по 3-5000 на любовниците , а на кадърните – максимум до 1500.00 лв.?
  Проблемът с кадрите в България ще става още по-зле. Малко хора осъзнават какво идва!
  Но и не забелязвам да се мисли за промяна.
  Все едно и също – коли, к…ви, пед..сти, а за работниците – феодален строй.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *