Туризмът ни губи милиони заради некадърни кадри!

4

hotelМилиони евро губи родния туризъм заради лош подбор на кадри. От бранша се оплакват, че поради липса на професионалисти, са принудени да събират куцо и сакато. Това удря по имиджа хотелиерите и отблъсква най-вече чужденците.

От обслужващия персонал до PR- ите е пълно с некадърници. Въпреки че хотелите са луксозни, ако рекламата и поддръжката куцат, нямат никакво значение броя на звездите, обясняват спецовете. Това води до постоянни съкращения и набиране на нови хора,hotel2 които трябва на място бързо да се обучат и да започнат. По този начин се правят допълнителни излишни разходи. Фрапиращото е, че самите собственици на хотелите, не си дават сметка колко е важно какви хора обслужват гостите им.

Особено по време на криза става ясно, че не всеки става за работа в туристическия бранш. Хотелиери разказват, че редовно се сблъскват с неквалифицирани кадри, но понякога им се налага да ги наемат. Масово sta1qобслужващият персонал не знае чужди езици, не се усмихва, не предразполага гостите. Липсата на елементарно възпитание и тактичност могат да изгонят всеки турист. След като си плащат скъпо за престоя, трябва поне да си учтив тях, коментират хора от бранша.

Според експертите, е необходимо създаването на специални центрове за обучение и подготовка на кадри. Ако не се вземат спешни мерки, българският туризъм ще продължи да губи милиони. Ще последват фалити и другия сезон няма да бъде заета половината от наличната леглова база.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

 1. Туризмът ни ще продължи да губи милиони, докато собственници на хотели продължават да шофират автомобили от 500 000 евро а дават заплати от 300 до 500лв. на хора като нас, които обслужваме гостите им на 3 чужди езика и сме в бранша повече от 10 – 15 години стаж! По този начин ни принуждават да търсим по-добър живот някъде далеч от България! Преди години курортни комплекси като Албена и Златни Пясъци „произвеждаха“ професионалисти в областа на туризма, които в момента движат цели туристически дестинации като Кипър, Гърция, Дубай, Испания и т.н. просто защото там сме по-добре платени!
  П.С. Поздрави от Кипър(малка туристическа дестинация), тук сме около 50 000 Българи!!!

 2. Колега, напълно те подкрепям. Аз лично се ориентирам към Дубай.

 3. Понеже съм в сферата на трудовите пазари, да кажа, че не се сдържах да не пиша. Писалите преди мен (а те очевидно са и от бранша) са абсолютно прави. Вече ми писна измисления и изключително селски и про комунистически бизнес в тази държава да реве, че нямало кадри.
  А кой изгони всички кадърни хора в чужбина?
  А какви заплати се дават в момента на малкото останали кадърни кадри в страната?
  Вие журналистите трябва да задавате въпроси. Не да играете ролята на телеграфна станция.
  Каква е причината да се дават по 3-5000 на любовниците , а на кадърните – максимум до 1500.00 лв.?
  Проблемът с кадрите в България ще става още по-зле. Малко хора осъзнават какво идва!
  Но и не забелязвам да се мисли за промяна.
  Все едно и също – коли, к…ви, пед..сти, а за работниците – феодален строй.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *