Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Цветан Цветанов арестува тъста на Росен Плевнелиев

Д-р Любен Кавраков е баща на първата жена на Росен Плевнелиев, Вероника

Д-р Любен Кавраков е баща на първата жена на Росен Плевнелиев, Вероника

Първият тъст на Росен Плевнелиев д-р Любен Кавраков, е известен неврохирург в Благоевград, но въпреки отличната си репутация е изпратен за три денонощия в ареста на националното следствие. Обвиняват го, че е издал „невярна“ диагноза, с която негов пациент е започнал дело срещу служители на МВР за полицейско насилие.
Бруталният арест на д-р Кавраков става през ноември миналата година. По същото време вътрешното министерство прави поредица от показни акции срещу лекари из цялата страна. Няколко дни след ареста на д-р Кавраков се разиграва и драмата с прословутите арести на медиците от Горна Оряховица.
Екстъстът на Плевнелиев е окован с белезници и хвърлен в килиите на националното следствие на бул. Г. М. Димитров редом с тежки криминални престъпници, наркопласьори и контрабандисти. Унижение, което той едва ли ще забрави някога, категорични са негови познати от Благоевград.
През май, 2011 г. абсурдните обвинения срещу него падат, но той за дълго време се усамотява във вилата си на Предела. Никой от

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

МВР не му се е извинил и досега, допълват те.
По техни наблюдения, 68-годишният тогава д-р Кавраков много трудно се възстановил след ареста и дори обмислял да се оттегли от медицинска практика. Въпреки че е пенсионер, той продължава да ръководи отделението по неврохирургия и е считан за един от най-добрите медици в Благоевград. Връща се на работа месеци след ареста. Без неговото присъствие в болницата ще се наложи закриването на клинични пътеки, категорични са отлично запознати.
Заедно с бащата на Вероника Плевнелиева в ареста е пратен и шефът на ортопедията в местната болница д-р Александър Сивиков. Той също е оневинен половин година по-късно, като и на него никой от МВР не му се извинява.
Потресаващата история с тяхното задържане не е случайна. Тя илюстрира какво се случва когато някой си позволи да се оплаква от полицейско насилие.

Д-р Александър Сивиков също лежи в ареста с тъста на Плевнелиев

Д-р Александър Сивиков също лежи в ареста с тъста на Плевнелиев

„Вината“ на двамата медици е, че написали епикриза на 30-годишния Георги Петков от Благоевград. Той е арестуван през януари, 2010 г. Петков твърди, че се разхождал в София покрай националния стадион, когато го спират за проверка и малко след това арестуват двама полицаи. Версията на ченгетата е, че оглеждал паркираните коли и се готвел да краде. В него намират отвертка. Задържат го за едно денонощие в ареста на Първо РПУ в София. Какво се случва докато го разпитват е пълна загадка. Факт е, че е поради травми е откаран в болницата на МВР, където преценили, чее разпитите могат да продължат.
Ден по-късно го пускат и се прибира в Благоевград с множество травми по главата. Придружен от майка си отива в болницата. Оплаква се от гадене и световъртеж. Изпращат го в неврохирургията. Там го преглежда д-р Кавраков. Направен му е и скенер. Диагнозата на д-р Кавраков е „мозъчно сътресение“, контузия на главата и дясното бедро. Съдебният лекар д-р също дава подобно заключение.
На 21 януари 2010 г. Георги Петков пуска жалба срещу ченгетата. Месец по-късно прокурор Момчил Георгиев от Районна

Цветан Цветанов май е доволен от добре свършената работа на служителите си в МВР

Цветан Цветанов май е доволен от добре свършената работа на служителите си в МВР

прокуратура в София образува дело срещу Петков за представяне на документ с невярно съдържание. Въпросният документ е епикризата от Благоевград, подписана от д-р Кавраков и д-р Сивиков.
Двамата лекари са извикани в следствието заа разпит чак на 24 ноември. Още с появяването им пред входа на следствието обаче ченгетата им щракват белезници и ги тикват за 72 часа в ареста. 61-годишният д-р Сивиков е диабетик, а бившия тъст на министър Плевнелиев е с два инфаркта. Това не пречи на полицаите да ги тикнат в общи килии с бандити, наркопласьори и прочие паплач. Целта е да бъдат дискредитирани и унизени.
След като МВР в крайна сметка оневинява двамата лекари 6 месеца по-късно, д-р Кавраков се скрива във вилата си – отслабва драстично и напълно побелява.
Цялата тази драма е само за да бъде прикрито полицейското насилие. Хората в Благоевград твърдят, че точно овторитетния д-р Кавраков и дъщеря му Вероника са имали най-голям принос за кариерата на бившия зет Росен Плевнелиев. „Вероника е изключително интелигентна и образована жена, допълват техни съседи в Благоевград – Без връзките на фамилията Кавракови Росен щеше да е най-обикновен инженер“.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *