Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Цигански барон прилапа 40 млн. лева

Какво може да свърза цигански барон, кмет на община и депутат от ГЕРБ? Разбира се, големите пари, които идват от европейските фондове за развитие на селските райони.

Йордан Илиев

Йордан Илиев

В случая печелившото трио са ромският благородник архонт Йордан Илиев, кметът на община Луковит Иван Грънчаров и депутатът от ГЕРБ Пламен Тачев. От 2011 г. до сега фирмите на архонта са спечелили поръчки за 40 млн. лева в общината, като основна заслуга за това има подкрепата на депутата и кмета. Циганският барон явно е специалист по всичко защото печели търговете за най-различни дейности – от изграждане на водопроводи до детски площадки. Според отлично информирани за икономическия възход на архонт Йордан Илиев немаловажен факт е, че неговият брат – Илия Илиев, е лидер на партия ДРОМ. През 2007 г. той беше избран за общински съветник в Столичния общински съвет от групата на ГЕРБ.

Кметът Иван Грънчаров е от привилегированите по времето на ГЕРБ и се радва на големи пари от еврофондовете

Кметът Иван Грънчаров е от привилегированите по времето на ГЕРБ и се радва на големи пари от еврофондовете

Първият конкурс, спечелен от фирми на Йордан Илиев, е за близо 8,5 млн. лева. Парите са за канализация и пречиствателни съоръжения на няколко села в община Луковит. Критерият, по който са оценявани кандидатите, е икономически най-изгодна оферта. Още в началото на конкурса елегантно са отстранени конкурентите под претекст, че не са представили определени документи. Според източници точно хора от комисията са унищожили част от документите на кандидатите за да не засенчат фирмите на архонта. На наивниците, които искали да подават жалби, им било обяснено, че зад предварително определения изпълнител стои плевенският депутат от ГЕРБ Пламен Тачев – магистър по пожарна безопасност и бивш съдружник на Бойко Борисов във фирма „Прайхим“. Победител в конкурса става обединението „Кристални води“. В него съдружници са „Енерджи груп 2003″ ЕООД на архонт Йордан Илиев и „Капитол груп“ ЕООД. Договорът с консорциума е сключен, въпреки че победителят не представя задължителната гаранция от 155 477 лева. По-късно за това нарушение кметът Грънчаров е наказан от Агенцията за държавна финансова инспекция. Въпреки това тогаваш н ият шеф на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов не само не прекратява договора, а дава улица за усвояване на европейските милиони.

Само година по-късно фирмата от кръга на архонта печелят следващия търг за близо 1,4 млн. лева, с които трябва да се изградят водопроводи в селата Бежаново и Ъглен. Този път победителят е обединение „Водстрой Бежен“ със съдружници „Ай Ки Ес“ АД и „Статус-Н“ ООД. Изпълнителен директор на „Ай Ки Ес АД е Янко Йорданов Янков, който носи бащиното и фамилното име на Йордан Янков Илиев. Синът на архонта е роден през 1993 г. Въпреки крехката си възраст и липсата на професионален опит, той управлява обществени поръчки за милиони левове.

Третият търг, спечелен от фирмите на циганския барон, е за над 26 млн. лева и е за ремонт на канализационната мрежа и рехабилитация на водопроводите в Луковит. В него критериите също са така подбрани, че комисията с лекота да определи правилния победител в случая той отново е обединение – „Еко Панега“ със съдружници „Ай Ки Ес АД“, „ Главболгарстрой“ АД и „Капитол груп“ ЕООД. Адресът на обединението съвпада с този на „Ай Ки Ес“ АД, а управителят му не е от ръководството на мощната и опитна строителна фирма „Главболгарстрой“ АД, както би могло да се очаква. Шефът е отново младият мениджър Янко Янков, който въпреки своите 20 години е натрупал солиден опит и умения да ръководи поръчка за 26 млн. лева.

Обикновено от обявяването на една поръчка до възлагането й минава поне една или две години, обясняват запознати с практиките. В случая обаче поръчките за милиони следват ударно през няколко месеца. Причината за това са специалните връзки между кмета Иван Грънчаров, рицаря на мира архонт Йордан Илиев и депутата Пламен Тачев, категорични са общинари от Луковит. Те допълват, че може да се напише цял криминален роман за свързаните фирми, фалшивите документи и другите специфични похвати, по които ГЕРБ усвояваше европейски средства.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *