Циганска сеч покоси резерват

0
В резерват "Купена" дърветата са на път да се превърнат в изключителна рядкост...

Покосяваща сеч се разяри над горите с настъпването на зимата. Най – ужасяваща е ситуацията в резерват „Купена“ край Пещера, където дърветата са на път да се превърнат в абсолютна рядкост и едва ли не  в забележителност. Практични роми са сформирали организирани групички из цялата държава и секат наред горите. Освен това хитроумните роми предпочитат да унищожават вековни дъбови и букови дървеса вместо млади дръвчета, които все още са зелени и не са за предпочитане. Циганската мафия е доста опасна, защото подбира много добре горите, които унищожава, така че да не могат да ги пипнат нито инспектори, нито горски.

Ромска мафия унищожава горите в България

Според Нели Арабаджиева от „Зелени Балкани“ посечените от оправните роми дървета бият на очи, тъй като циганите ги сечели директно от средата. Освен това Арабаджиева отсече, че циганите завъртат доста успешен бизнес с вековните дървеса. След като окрадат горите,  циганската мафия продава по – тънкажно на недобросъвестни люде незаконно отрязаните дървета, констатира още специалистката от неправителствената организация.

Най – много дървета минават под брадвата на ромите в регионите на Стара планина и рило – родопските лесове. Най – ужасяващо обаче остава положението в резерват „Купена“, където с години се извършва незаконна сеч“, заключи с голямо огорчение и притеснение Нели Арабаджиева от „Зелени Балкани“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *