Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Цените на храните скачат двойно, България в икономически колапс

domati

Доматите и краставиците са сред най- скъпите продукти

Само за една година, цените на хранителните продукти значително се увеличиха, като някои стоки поскъпнаха почти двойно. Най- рязък скок в цените си отбелязаха зеленчуците, млечните произведения и хлябът. Според екперти, тенденцията ще се запази и догодина ще продължи да нараства.

В края на 2010 се очаква покупателната способност на българина още да се свие. Мрачната прогноза на икономистите вещае, че през 2011, този фактор ще доведе до намаляване обема на производството, а оттам и до ново поскъпване на продуктите.

Цените на млечните продукти, за по- малко от шест месеца, отбелязаха mle4niскок с 30%. В момента средната цена на сиренето вече гони 9 лева, а на кашкавалът – 11 лева, като най- скъпият достига феноменалните 14 лева за килограм. Според представители на бранша, разходите за ток и транспорт доста са се увеличили, както и осигуровките на работниците. В същото време, млякото в kolbasiпродуктите почти или напълно е заменено от варианта на прах.

Зеленчуците също бележат драстично увеличение в цените. По принцип, летни зеленчуци като домати и краставици по това време на годината са по- скъпи. В момента на пазара се предлагат само вносни, тъй като у нас оранжериите масово затварят. Така се стигна до 2, 57 захляб кило домати и краставици, докато през есента на 2009 са стрували по 1, 76 лв. При сезонните зеленчуци като зеле и картофи също се наблюдава увеличение на цената в сравнение с миналата година.

Високите цени на месните стоки с логото на „Стара планина” доведоха по повсеместно увеличение на всички видове колбаси. Цените на продуктите по стандарт бяха още в началото изкуствено раздути, преди да стане ясно дали наистина са толкова качествени, колкото се говори.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *