Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Цар Киро влезе в учебниците

Кирил Рашков - Цар Киро

Кирил Рашков – Цар Киро

Самопровъзгласилият се за цар на всички роми Кирил Рашков не само е жива легенда в криминалния свят, но и влезе в учебната програма. Студентите по право в Софийския университет имат възможност да гледат записи от разпитите на Цар Киро от разследвания срещу него преди 1989 г. като част от курса по криминология. Кадрите са от разпити на Рашков по първите следствия срещу него, които започват от 1984 г. Тогава ромският бос е задържан в акция, при която полицията нахлува в дома му и открива големи количества злато и валута. Стойността на богатството му е за над 2 милиона лева тогавашни пари. Рашков е пратен в затвора в Белене като криминален престъпник.

Кирил Рашков - Цар Киро Произходът на несметното за онези години богатство обаче и до днес остава неясен. За делата срещу Кирил Рашков преди 10 ноември също не се знае много. В общественото пространство се лансират различни версии – от това, че е пратен зад зешетките като подставено лице, за да събира информация, до обвинения, че е съдействал в мрежата за трафик на наркотици от времето на соца.

Учебните кадри от архивите на МВР обаче хвърлят светлина поне върху една от многото далавери от 80-те години, направили ромския бос един от най-богатите хора в държавата. Разследващите полицаи тогава го задържат като организатор на мащабна схема в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Рашков организирал няколко работници, които да събират и да му предават отпадъчните материали след обработката на рудата. Известно е, че оловно-цинковата руда в Родопите съдържа известен процент злато. След извличането на цинка от рудата остава пиритен концентрат под формата на утайка, която се нарича кек.

С него се запълвали и отработените места в мините. Той обаче е изключително ценен и поради това, че при допълнителна преработка от 1 тон кек могат да се извлекат над 14 грама злато. При производствения капацитет на завода в Кърджали през него минавали хиляди тонове, което реално превръщало отпадъчния материал в истинска златна мина за участниците в схемата на Рашков.

Извличаните златни стружки в крайна сметка стигали до Цар Киро и незаконния му пункт за ценни метали. Там златото се претопявало и вероятно се изнасяло зад граница. Схемата работела известно време и носела солидни приходи на боса от Катуница. В един момент обаче началниците на ОЦК-Кърджали се усетили, че сметките им не излизат, и при всяка партида някъде по веригата част от ценния брак се губи. Разследването на властите веднага ги отвело до незаконния изкупен пункт на Рашков.

Въпреки, че той отричал участието си в схемата, на записите от кръстосания разпит, на който бил подложен, свидетел го посочва не само като участник, а направо като организатор на мрежата.

Заради този случай той получава една от седемте присъди, които трябвало да го задържат в затвора поне 30 години. С идването на демокрацията обаче Рашков е помилван и излиза на свобода през 1990 г.

След това ромският бос отваря митичния завод за алкохол край Катуница „Цар Гого“, от който отново потича злато.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *