Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Цар Киро бяга от Катуница – с видео

Цар Киро

Да не се завръща никога повече в Катуница, бил твърдо решен ромският „монарх“ Цар Киро, разказаха негови приближени. След екшъна, който се разигра в селото Кирил Рашков не искал и да си помисли за прибиране там. Той вече планирал ново начало, като най-вероятно щял да се засели в градчето Левски в Северна България, известно с кролатата кондукторска фраза „Гара Левски, пазете багажа!“. Както е известно, там живее една от най-големите общности от кардараши у нас, а Цар Киро е именно такъв.
Не е тайна, че кардарашите са най-богатата циганска каста и са недолюбвани от останалите цигани.
„Ако българите не бяха скочили срещу циганите в Катуница, а само срещу кардарашите, и ние щяхме да излизим с тях и да ги подкрепим“, кълнат се много от ромите, принадлежащи към не толкова облагодетелствани касти. Според тях те са обект на постоянен тормоз от кардарашите, които ги смятали за по-долни от тях самите. Освен това повечето лихвари били кардараши. Това била една от причините Цар Киро да не очаква кой знае каква помощ от поданиците си роми, ако се

Къщата на Кирил Рашков в Катуница – в пламъци

прибере в родното село. Затова решил, че ще е на сигурно място само ако е сред хора от неговия си род. Пък и в град Левски живеят най-богатите кардараши и какъвто и палат да построи там, няма да бие на очи.
Според някои изследователи кардарашите са най-голямата ромска общност от над 1 млн. души по цял свят. Наричат ги още калдараши, кардераши, калдераш – от бакърджия- б.а. Те са били чергари, установили се у нас през 1958 г. със специално постановление на Министерския съвет.
Кардарашите са потомци на групите, разселили се по света от Влашко, Молдова и Трансилвания по време на така наречената „Голяма калдерарска инвазия“ – от втората половина на 19-ти век. Родата на Цар Киро идва в България от Сърбия и се заселва в селата около Пловдив.

Цар Киро стана герой дори в анимационния сериал „Том и Джери“ Виж пародията! ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *