Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Топ съдия построи палат за 300 хил. лв. с неясен произход

Окръжен съд Шумен

Окръжен съд Шумен

Позабравеният вече член на „Инспектората” към висшия съдебен съвет Свилен Стефанов напомни за себе си като вдигна огромна къща, на която само външната оценка е за над 300 000 лв. Не е ясно, как съдията се е сдобил с толкова пари, за да построи завидната  сграда… След като Свилен Стефанов се оттегли от престижния си пост в София и приключи да наблюдава работата на другите съдии, шуменският магистрат започна да раздава правосъдие в  родния си град. Изглежда, че ходът на висшия  съдия е добре премислен и Стефанов подхранва апетити да се намърда на шефското място на Окръжния съд в Шумен. Конкурсът за завидната длъжност се очаква да стартира съвсем скоро. Междувременно съдия Стефанов не губи време и бързо се погрижи за покъщнината си. Шуменският съдия вдигна приказна къща на хубаво място в областният град.

По – интересно е обаче е, как един съдия се е сдобил с 300 бона, за да вдигне въпросния палат. Изглежда, че около Свилен Стефанов освен предстоящото светло бъдеще има и доста мътни сделки… В далечната 2003 г.   шуменският магистрат отговаря за делото на Ивайло Илиев у който са открити и извзети 70 хил. евро фалшиви банкноти. Ивайло Илиев стои на върха на пирамида за производство на фалшиви пари – престъпление за което в Европа, а уж и у нас  тогава и до ден  днешен се наказва сурово.

Близкият на съдията представител на БСП- Димитър Дъбов

Близкият на съдията представител на БСП- Димитър Дъбов

Съдия Стефанов обаче необезпокояван от никого с лека ръка разпорежда единствено  Илиев да бъде задържан под стража –  домашен арест. Решението на популярния съдия веднага е обжалвано пред апелативния съд и Ивайло Илиев е върнат на топло за постоянно. Оказва  се, че решението на съдия Стефанов най – вероятно е добре подплатено тъй като братът на фалшификатора е добър познат и съсед на висшия магистрат. Това обаче не е единственото спорно решение на Свилен Стефанов. При по – близък до наше време случай съдия Стефанов отменя мярката за неотклонение на Владислав Илиев. Престъпникът е освободен от съдията и е санкциониран единствено да се разписва в полицията всеки месец. Въпросният Владислав също е близък познат на Свилен Стефанов. Спасилият се от правосъдието с помощта на шуменския магистрат е брат на негова любовница… Естествено и при този случай, когато прокуратурата обжалва близкия на съдията се озовава отново зад решетките.

От доста време в Шумен се носи мълвата, че най – вероятният нов шеф на Окръжния съд е особено близък и благосклонен с  автомафията от областта. Не е тайна, че Свилен Стефанов поддържа доста топли отношения с Димитър Дъбов от БСП, освен това съдията е доста близък и с хора на ДПС. Що се отнася до завидния нов дом на Свилен Стефанов пред сметната палата съдията декларира, че разполага само с 20 хил. лева, които естествено са взети назаем. Остава интересен и отворен казусът, как човек с 20 бона вдига къща за минимум 300 000 хил. лева и защо до  момента никой не е проучил мътните решения на съдия Стефанов, а той продължава да се издига в йерархията…

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *