Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Топ икономистът Тома Пикети: Германия никога не е плащала дълговете си!

Тома Пикети представя книгата си "Капиталът на 21 век"

Тома Пикети представя книгата си „Капиталът на 21 век“

Тома Пикети е сред най- ярките имена в съвременната икономика. Книгата му „Капиталът през 21- и век“ предизвиква истинска революция. В интервю за немското издание Di Zeit топ икономистът коментира темата с гръцката криза и дългове. Думите му предизвикаха абсолютен шок в Германия, а и в целия ЕС.

Пикети обяснява, че подобна ситуации, като с дълга на Гърция, изобщо не е някаква новост за Европа. Германия, Франция и Великобритания са имали абсолютно същия проблем. А задълженията им са били много по- големи от тези на Гърция в момента. Как са се справили? Според Пикети, винаги има много възможности за справяне с подобен тип проблеми.

В мащабния си труд „Капиталът на 21- и век“ Тома Пикети изследва именно как се формират националните богатства, как се разпределят в обществата. Докато пише книгата си, икономистът установява следни поразителен факт: ГЕРМАНИЯ НИКОГА НЕ Е ПЛАЩАЛА ДЪРЖАВНИТЕ СИ ДЪЛГОВЕ! Това не се е случило нито след Първата, нито след Втората световна война.

Пикети заявява, че когато слуша днес Германия да говори колко е морално да се плащат дълговете, му се струва като виц. Именно те са държавата, която никога не е плащала своите. Как изобщо смее да изисква това от другите страни, изразява учудването си Пикети.

След Втората световна война, дългът на Германия се равнява на 200% от БВП. Само след 10 години обаче, дългът вече се е стопил до 20% от БВП. Франция прави същото. Това никога не би могло да се случи, ако бяха спазвали препоръките, които дават днес на Гърция. Каква е тайната? Прилагат се три стъпки, обяснява Пикети: инфланция, данък върху частната собственост и опрощаване на дълга.

През 1953 г. в Лондон са опростени 60% от външните задължения на Германия. Дълговете на ФРГ пък са преструктурирани.

Според Тома Пикети, успехът на Европа не се дължи на идеята за вечното наказание, както се предлага сега на Гърция, а на опрощението на дълговете, за да може да се инвестира в бъдещето. Ако Германия беше поставена в същите условия след Втората световна война, които сега се налагат на Гърция, никога нямаше да може да се съвземе, категоричен е Пикети.

Според икономиста, трябва да се свика обща европейска конференция за външните дългове, тъй като това не е само проблем за Гърция, а и за много други страни.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *