Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Тленните останки на Левски – унищожени от БКП

levskiТленните останки на Васил Левски са изхвърлени на боклука по нареждане на БКП. Гробът на Апостола на свободата е бил открит още в края на 50-те години, но след като ДС го разкопава и изважда костите на революционера, заличава информацията за съществуването му. Това твърди пред в. 168 часа наследникът на Николай Хайтов, Александър, който се е заел да доведе до край желанието на баща си да открие гроба на Левски.

Местонахождението на тленните останки на Апостола е разкрито от Мария поп Павлова. Тайната й споделя нейния съпруг Илия Джагаров, който е бил сподвижник на Христо Ботев.

Тук се намира гробът на Левски, според сина на Хайтов

Тук се намира гробът на Левски, според сина на Хайтов

 Разказът на Мария поп Павлова е публикуван още през 30- те години на 20 век, но е пренебрегнат от историци и археолози. Според думите й, Васил Левски е погребан под пода на църквата „Света Петка Самарджийска” в София.

Близо две десетилетия по- късно, археолозите Стамен Михайлов и Георги Джингов получават задача да проверят какво има в църквата, посочена от Мария поп Павлова, тъй като трябвало да се направи над нея статуя на Ленин. Българите със затаен дъх очаквали да разберат дали наистина в „Света Петка” е гробът на Левски.

Археолозите откриват скелет на няма и метър под пода на църквата. Костите са заведени

Николай Хайтов цял живот търси гроба на Апостола

Николай Хайтов цял живот търси гроба на Апостола

под инвентарен номер, но така и не са подложени на по- нататъшни проучвания. Били събрани в чувал и хвърлени на боклука, разказва Александър Хайтов.

Защо, все пак, върхушката на БКП извършва подобно престъпление? Според сина на Николай Хайтов, поругаването на останките на Левски и укриването на истината за откриването им било с цел да се затрие спомена за славното ни минало. Църквата щяла да се превърне в място за поклонение. Освен това, по това време, БКП следва стриктен план за подмяна на българската история и обвързването й изцяло със съветската. Поради същата причина бил унищожен и гробът на цар Борис Трети.

Александър Хайтов се надява, че съвсем скоро църквата „Света Петка” ще бъде обявена официално за гроба на Васил Левски и ще се постави паметна плоча.

Според много историци обаче, тленните останки на Левски не са били погребани в църква. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *