Терористи опитаха да отвлекат българския посланик в Йемен

0
Терористи опитаха да отвлекат българския посланик в Йемен

Трима тежко въоръжени направиха опит да отвлекат българския посланик в столицата на Йемен – Сана, предадоха световните новинарски агенции малко след полунощ. Нашият дипломат обаче отказал да се подчини на нападателите и потеглил с колата си срещу тях. Тогава терористите започнали да стрелят срещу него, при което бил наранен в окото от разхвърчалите се стъкла.

Свидетел на опита за покушение станал дипломат от западна държава, чието име не се споменава. Той разказва с подробности за инцидента:

„Българинът беше със съпругата си, когато го нападнаха. Трима мъже с автомати се опитаха да го издърпат от автомобила му, но той отказа да се подчини и потегли. Тогава те откриха автоматичен огън, при което посланикът беше ранен в окото. Въпреки всичко той успя да се укрие в търговски център, който се намираше в близост до случката и скоро след това на мястото дойдоха силите за сигурност”

Западният дипломат допълва, че всеоще не е ясно кой стои зад атентата. Възможно е да са представители на местни племена, които са опитали да отвлекат българина заради дипломатическия му статут и после да искат откуп. Според другата допустима версия, нападателите може да са представители на „Ал Кайда”, които също биха могли да искат пари за свободата му, или да го разменят срещу техен човек.

Терористи опитаха да отвлекат българския посланик в Йемен

Според данни от външно министерство, управляващ посолството ни в Йемен е Борис Борисов. Запознати с личността му допълват, че той е отличен професионалист, който може да се справи в доста сложни ситуации. Поради тежката обстановка в арабската държава, доста често му се налагало да изпълнява необичайни мисии.

По времето на най – големите вътрешни размирици в Сана, той съумявал да намери нафта на черния пазар, с коятода захрани генератор за ток, чрез който да подсигури електричество за радиовръзка с България. Борисов говори английски, руски и арабски език. Работил е в дирекция „Близък изток и Северна Африка”, както и в Триполи.

В нестабилния Йемен отвличането на местни и чужди граждани е доста често явление, съобщават още запознати със ситуацията там. В голяма част от случаите, отвлечените се използват от местни племена, които чрез заплаха за смъртта им, предявяват свои желания към властите. Обичайно, в Йемен връщали заложниците невредими.

Преди около два месеца, там беше взет за заложник дипломат от Саудитска арабия, който стана жертва на близка до „Ал Кайда” група. Терористите поискаха да бъдат пуснати от саудитски затвор техни близки, след което посланикът беше освободен.

Часове, след като в България стана известно за инцидента, посланикът Борис Борисов заяви пред журналисти, че се чувства добре и здравето му не е застрашено. Той обаче отказа да коментира каквото и да било, като насочи любопитните репортери към отдел „Връзки с обществеността“ на МнВР.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=_N4ab3Y_Y10

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *