Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Темида се провали- делата срещу „корумпирани“ министри падат едно след друго !

Емилия Масларова невинна по делото

Темида запретна ръкави да съди министри, но засега обвиненията падат едно след друго. Само до неотдавна Градската прокуратура се хвалеше, че има над 30 сигнала срещу високопоставени чиновници и предричаше тежки присъди за корумпираните. Какво се случи след тези магистратски хвалби?

Бившият военен министър Николай Цонев, арестуван с гръм и трясък пред погледите на прокурора Роман Василев, вече чу цели три оправдателни присъди.

Военната прокуратура си беше направила труда да изрови от прахта дори позабравено дело срещу Цонев отпреди 2000 г., когато е бол управител на различни дирекции в Министерството на отбраната. Буквално преди няколко дни той беше оправдан по това дело. Навремето векеретата уличи Цонев, че е направил изгодни договори с български и чужди фирми за доставка и съхранение на консерви „Русенско варено „, месо и резервни части за нуждите на армията.
Щетите от тях били за над 1,143 млн. лв. Любопитно е, че месото е минавало през фирма “ Коко Д“, собственост на Димитър Пачеджиев. Той бе обвинен, че е залял с киселина бизнес дамата Петя Стаевска.

Николай Цонев вече е оправдан на първа инстанция и по другите две дела- за неизгодно закупуване на поточна линия за хангари и увеличаване капитала на дружеството“ Терем“. Очаква се развръзката и най- шумния процес срещу бившия военен министър за дадения подкуп на следователя Петьо Петров, за да бъде смачкано разследване. Няма никакви изгледи и по него Цонев да бъде осъден.

Вече няма от какво да се притеснява и друг бивш министър- Асен Гагаузов. От 12 заведени дела до момента е спечелил 11.  Той е депутат в парламента и доскоро засипваше с въпроси Росен Плевнелиев по време на парламентарния контрол.

Съдът оправда Николай Цонев

 Към развръзка върви и делото срещу Емилия Масларова. Като бивш социален министър, тя беше обвинена, че сложила ръка върху 11 млн. лв. от отпуснатите близо 19 млн. лв. за ремонт на социален дом в Стара Загора.
Един след друг свидетели на прокуратурата обаче се отказаха от показанията си. Никой няма да се удиви, ако Масларова излезе суха от делото.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчииев беше проверяван от Софийска градска прокуратура за рециклирането на 30 спални вагона. С тази сделка се занимаваше и ДАНС. Изясняваше се как са закупени спалните вагони от Германия.  Петър Мутафчиев развяваше тезата, че атаката срещу него е политическа. Спалните вагони бяха сделка с швейцарската фирма“ Арвекс“ от град Цуг. Преди да бъдат продадени на БДЖ, те не са били в движение, установи разследването. Петър Мутафчиев обаче не чу обвинение срещу себе си, той продължава политическата си кариера като депутат от групата на БСП.

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия шеф на БДЖ Христо Монев.
До под кривата круша стигнаха и съдебните неволи на земеделския министър Валери Цветанов и председателя на Агенцията по горите Стефан Юруков. Прокуратурата повдигна обвинение срещу тях за заменки на земи и гори.Софийският градски съд два пъти вече връща обвинителния акт срещу двамата високопоставени чиновници.

Като се тегли чертата, става ясно, че въпреки големите закани за осъдени корумпирани министри и политици равносметката досега е семпла. Темида успя да осъди едва трима депутати-  Цветелин Кънчев, Владимир Кузов и Фидел Беев.

ВИЖ ВИДЕО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *