Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Търсят места за млади учители, старите остават без работа

Националната програма за осигуряване на работа на млади учители ще бъде внесена в МО до 30 септември. Това обявиха от Съюза на работодателите в образованието. От съюза искат 5 милиона лева от държавния бюджет, за да бъде осигурено заплащането на   младите специалисти.

 Те се мотивират с това, че учителската професия е много застаряла, средната възраст на работещите в нея е над 45 години, като 35 процента са и над 55 години и след време ще има недостиг на педагози. Ще настъпи срив в образователната система, предупредиха от съюза. Оттам обаче нямат идея какво ще стане с учителите, които не са навършили възраст за пенсия. Целият проблем е там, че от 20 години в системата непрекъснато се извършват съкращения и според Колективния трудов договор те не могат да засегнат хората в предпенсионна възраст. Тях законът ги пази и от две десетилетия се съкращават по-младите.

В момента текат нови съкращения и отново младите остават на улицата. В школата няма свободни места и не е ясно как ще бъдат назначени специалистите и какво ще преподават и най-важното чие място ще заемат. Идеята за подмладяване на кадри в образованието е много добра, но ще се сблъска с делегираните бюджети и с изискването новоназначените да имат стаж по специалността, а те няма пък къде да го натрупат.Според вносителите на искането завършилите студенти може да бъдат назначавани на платена практика, която да се брои и за стаж. За съжаление мераклиите да работят по тази програма едва ли ще са много, тъй като учителската професия е една от най-непривлекателните за младежите и засега една от най-ниско заплатените. А ако по програмата на стажантите са дават повече пари , отколкото на старшите учители , между двете групи ще избухне социално напрежение.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *