Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Тайно писмо от 1959 г. доказва – патриарх Максим също е агент на ДС !

Патриарх Максим също е бил агент на Държавна сигурност. Въпреки че името му не беше споменато сред 11- те митрополити, огласени от Комисията по досиетата, се появи документ, който доказва, че главата на БПЦ също е доносничел.

 В предаването „Вяра и общество” по БНТ беше разкрито тайно писмо от 1959 г., подписано от тогавашният шеф на Трети отдел на ДС полк. Кръстев. В него службата предлага на Светия Синод имената на трима митрополити, от които един трябва да бъде избран за пътуване до САЩ. Изрично е упоменато, че кандидатите са агенти на Държавна сигурност.

Само единият от тях е жив в момента, останалите са покойници. Името на тайнствения митрополит през 1959 г. обаче не беше в списъка, изнесен преди седмица от Комисията по досиетата. Единственият, който отговаря на това условие, е патриарх Максим. Нито един от настоящите митрополити не е заемал

Патриархът е единственият жив духовник, който преди 50 г. е заемал висок пост

толкова висок държавен пост преди повече от 50 г.

В предаването името на 12- ия митрополит – ченге беше зачеркнато с черен маркер. Водещият на „Вяра и общество” Горан Благоев заяви, че знае за кого се отнася, но няма право да го обявява. Според него, много скоро ще се разбере истината.

От Комисията по досиетата заявиха, че документът е истински и е бил открит преди половин година. Тъй като обаче в него нямало друга информация за загадъчния духовник, според закона не могат да го обявят. Писмото не е достатъчно доказателство за обвинение към някого за съпричастност към Държавна сигурност, разясниха от Комисията по досиетата. Според закона, ако не е открито досие, картонче, написани доноси и други сведения, лицето няма право да бъде обявявано за агент на службите.

Къде е тогава досието на патриарха? Най- популярната версия е, че доказателствата за съпричастност на патриарх Максим към ДС, са били унищожени в началото на 90- те. Главата на БПЦ бил помилван заради възрастта си, но от кого и защо, остава загадка.

11 от 15- те митрополити са били агенти на ДС. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *