Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Тайните на Корпоративна банка – банката на държавата – с видео

ktb1Корпоративна търговска банка, още от времето на кабинета на Андрей Луканов, е известна като банката на властта. В момента тя държи парите на повече от половината държавни фирми. Настоящият й шеф Цветан Василев пък, при Костовото управление изведнъж успява да се замогне и само за няколко години се превръща в един от най- богатите хора в държавата. Успява да изгради и медийна империя, която включва вестниците „Телеграф” и „Монитор”, спортни издания”, както и ТВ- 7. Състоянието му се оценява на близо 400 млн. лева.

История на КТБ започва през 1988, когато Българска външнотърговска банка ( прекръстена по- късно на Булбанк ) и руската Внешекономбанк обединяват капитали и създават Булгарсофинвест( през 94 става КТБ). Новоизлюпената банка служи за облекчаване на разплащането между двете страни.

Цветан Василев

Цветан Василев

Започва активно да се използва и от родната комунистическа клика, когато Андрей Луканов става премиер.

Внешекономбанк е банката на властта в Русия. Основана е през 1922 от Ленин, а днес неин шеф Путин. Спонсорира всички руски проекти в областта на атомната енергетика. Парите за строежа на АЕЦ Белене също щяха да дойдат оттам.

През 1996, при Виденовото управление, руснаците продават дела си от Булбанк и тя става изцяло държавна, но не за дълго. КТБ е част от холдинга до 2000 г., когато акциите й са продадени на чуждестранни компании. Цветан Василев успява да влезе в банката, благодарение на близките си контакти със СДС, въпреки че потеклото му е от стар комунистически род. През 2003 става мажоритарен собственик на КТБ.

Корпоративна не е банка за народа, а само за „скъпи“ клиенти. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *