Свободният достъп до информация е мит: топ 10 на страните поискали цензура в „Гугъл“

0
google
Гугъл

Skandalno.net  Най-силните световни демокрации САЩ, Великобритания и Германия, са опитвали да налагат цензура в „Гугъл”. Това е ставало в две насоки- чрез изтриване на информация публикувана в световната мрежа или чрез запитвания за данните на лица, изпозващи търсачката.

Това сочи годишната класация, направена от компанията. Молбите за налагане на такива мерки за ограничаване на свободата на словото и достъпа до информация са изпращани от правителствата на въпросните страни или от съда.

На първо място е Бразилия, следвана от Германия и Индия. Съединените щати са четвърти със 123 молби за премахване на материали от „Гугъл”. На пето място е Южна Корея, а топ десет се допълва от Великобритания, Аржентина, Италия, Испания и Австралия.

В класацията отсъства Китай, но по политически причини. Подборът на  информацията, която се

Карикатура на китайската цензура в "Гугъл"
Карикатура на китайската цензура в „Гугъл“

цензурирана, е строго секретен и Гугъл няма право да я огласява. Китай преди време постави на търсачката ултиматум: или да се премахва съдържание посочено от правителството, или да се омитат от страната. Гугъл, разбира се, нямаше как да изпусне необятния китайски пазар и прие условието.

Цензура има и в You Tube: в Тайланд, например, се

Тъмно синьо- страни наложили цензура в Интернет.
В тъмно синьо са страните, наложили цензура в Интернет.

свалят клипчета, които осмиват монарха; в Турция- такива, които представят Кемал Ататюрк като хомосексуалист. Във Франция и Германия „Гугъл” се съобразява с правила за забрана на съдържание насаждащо  омраза, също така се забранява и съдържание, публикувано от екстремистки групи. В Индия се цензурира порнографията, както и всичко, което правителството реши, че е политически опасно. Страната се опита да премахне и информация от Google Earth, заради опасения от терористични атаки. skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *