Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Фондация Мизия на Светльо Кантарджиев и културното ни наследство

цецо-колаж

В момент от историята на страната ни, когато икономически и социално обществото ни е на дъното, и сме на прага на демографска криза, може би е време да си припомним важните неща. Нещата, които ни карат да се гордеем с предците и произхода си, а от там и със себе си, като продължаваме делата им.
Много психолози твърдят, че у нас има криза на идентичността – че сме забравили кои сме, миналото ни не ни засяга, а от бъдещето ни касае само утрешният ден. Може би поради това голяма част от нас са спрели да обръщат внимание на културни и исторически паметници и ценности и са обърнали гръб на българщината. В борбата си за насъщния, непреходното се е обезценило в нашите умове.
Дали не е време да преобърнем тази тенденция, за да спасим народа си от пълен крах? Да се опомним кои сме и да започнем отново да градим това, заради което са се борили десетки поколения от нашите предци?
Вероятно първата стъпка от това е да започнем отново да ценим културното си наследство, да го поддържаме, да го споделяме с децата си. Благодарение на хора като Светльо Кантарджиев, учредил фондацията „Мизия“ за опазване и реставриране на културното ни и историческо наследство, както и на други като него, се правят сериозни стъпки в тази насока. Дали са достатъчни обаче тези усилия? Доридесеткитедоброволци, които участват безвъзмездно във фондации като „Мизия“, „Наследство“, „Тракия“ и други нямат ресурса да успеят да спасят всичко ценно. Нужно е самите ние да започнем да определяме и да чувстваме историческите и културните си ценности важни и приоритетни.
Това е начинът не само да станем по-отговорни към културата и историята ни, които са и винаги ще бъдат най-голямата ни гордост пред останалата част от света, но и самите ние да придобием самочувствие, опознавайки и припомняйки си славните ни герои и будители, дълголетните ни традиции, борческия ни дух, дори едновремешните ни занаятчийства и бит.
Фондация „Мизия“ иучредителят й Светльо Кантарджиев си поставят амбициозната цел да създадат музей, където да се идентифицират, реставрират, съхраняват и най-вече експонират важни предмети от историята и културата ни. Дано се справят както с привличането на специалисти, които желаят да работят в обществена полза, така и с набирането на средства за тази приоритетна за народа ни кауза. А за всички други, определящи себе си като българи, остава задачата да си припомним и да преоткрием България и всичките й богатства, които не могат да се измерят с пари.

 

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *