Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Светият Синод гъмжи от доносници на ДС! 11 от 15-те митрополити – ченгета!

Митрополит Кирил

11 от общо 15-те митрополити от Светия Синод на православната ни църква са били доносници на бившата Държавна сигурност. Това съобщиха от комисията по досиетата.

Справка от огласените списъци сочи, че всички те са сътрудничили на Шести отдел на ДС, който се занимавал с „борба с политическата диверсия“. Митрополитът на Стара Загора Галактион се подвизавал под псевдонима Мишо, а агент Благоев всъщност е Неврокопският митрополит Натанаил. С името Симеонов се представял Русенският митрополит Неофит. Агентурните имена Ковачев и Владислав принадлежали на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който стана скандално известен около случая с новия му личен автомобил „Линкълн“.

Митрополит Натанаил

Ръководителят на Врачанската епархия Калиник доносничил на два от отделите на ДС, съответно под псевдоними Рилски и Велко. Към структурите били и митрополитите на Велико Търново Григорий (агент Ваньо), Сливенски митрополит Йоаникий (агент Кирилиевич). С две агентурни имена е Плевенският митрополит Игнатий. Той използвал имената Германски и Пенев.  Главата на Видинската епархия Дометиан е бил агент Добрев от Шести отдел на ДС. Преди време митрополит Йосиф, на когото са поверени българските църкви в САЩ, Канада и Австралия, призна сам за агентурното си минало. Подвизавал се под имената Зографов и Николов. Щатен служител на бившите тайни служби бил и Западно- и Северноевропейският митрополит Симеон. В средите той бил познат като Торис и Христов.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

3 кометара за Светият Синод гъмжи от доносници на ДС! 11 от 15-те митрополити – ченгета!

 1. naivnik Отговор

  21.01.2012 в 12:38

  В оперативно-наблюдателното дело на един покоен български митрополит – т.е. духовник, следен от службите – екипът на предаването „Вяра и общество“ откри документ, в който сред сътрудниците на бившата Държавна сигурност изрично се споменава името на един настоящ български архирей. Неговата принадлежност към тайните служби преди 89-та обаче не бе оповестена от Комисията по досиетата. Този документ от август 1959 г., подписан от тогавашния началник на Трето управление на ДС полковник Г. Кръстев, съдържа недвусмислена информация за принадлежността към стуктурите на ДС на трима още по онова време високопоставени духовници. Двама от тях са покойници, но третият и сега е част от ръководството на Българската православна църква.
  В предаването на 21 януари 2012 г. не бяха съобщени имената на тримата доносници, които още през 1959 година са високопоставени духовници и чийто имена не бяха оповестени като агенти на ДС. Двамата починали архийереи, свързани с ДС, са американския митрополит Андрей Велички и Неврокопският митрополит Пимен.
  Комисията по досиетата оповести, че без връзки с ДС са: Амвросий Доростолски, Николай Пловдивски, Гавриил Ловченски и патриарх Максим.
  През 1959 г. = Амвросий е все още ученик в гимназията на родния си град Свищов. = Николай не е роден още. = Гавраил тогава живее със семейството си в Чехословакия, където завършва основното си образование и още няма нищо общо с църквата.
  Единствено настощият патриарх Максим по онова време е епископ . . .
  Него ли имаше предвид предаването на Горан Благоев „Вяра и общество“, отговорете си сами . . . ? ? ?
  Отговора на този въпрос знаят генералите Добри Джуров, Атанас Семерджиев и Нанка Серкеджиева.
  Аз не съм чувал за по-голям познавач на Българската Православна Църква от Горан Благоев.

  Hай-ясен е канонът на 30-то апостолско правило, което казва: „човек, взел епископския си сан със съдействие на властта, да бъде отлъчен от църквата”. Не низвергнат, а отлъчен. Ние няма какво да мъдруваме, нито имаме избор. Това е постановление на стар църковен канон.
  Те са слугували на двама господари. А евангелието казва, че не можеш да бъдеш слуга на двама господари. Или единият ще намразиш, а другият ще обикнеш.

 2. поп кръстю Отговор

  04.02.2012 в 10:41

  Уговорили се съпруг и съпруга да пускат по едно бобово зърно в две затворени кутии при всяка своя изневяра.
  След 50 години отворили кутиите – в кутията на дядото имало 3 зърна, в кутията на бабата – нула.
  На изнинадания дядо бабата отговорила:
  – Ти от каде мислиш, че вземах боба, който ти варих цял живот ? ? ? . . .
  Затова е много любопитно:
  – От къде вземаха старата хартия за рециклиране заводите за тоалетна хартия от 1989 г., та чак до сега – ами как от къде – от изчезналите досиета на БЕЗБОЖНИЦИТЕ: мАКСИМ Софийски и кИРИЛ Варненски . . .
  В продължение на много години съм си задавал въпроса – Защо Протестантите са се е отделила от РимоКатолиците? ОТГОВОРЪТ дойде след огласяване на безобразията на сВЕТИЯ сИНОД на бЪЛГАРСКАТА пРАВОСЛАВНА цЪРКВА . . .

 3. Lo6o Отговор

  02.01.2013 в 13:59

  “Ние – бившите членове на БКП и ДС, сме увредени хора. Едно мислим, друго говорим и трето и четвърто вършим. Ние сме изключително опасни. За нас лъжата е водещото. Ние никога не сме обслужвали интересите на държавата. Ние винаги сме експлоатирали държавата за свои частни интереси. Ние винаги сме слагали чадъри над едрите престъпници, като сме ги обвявали за важни разузнавачи. Oрганизираната престъпност е тайно създадена от структурите на Д.С. а бивши наши служители насочват действията на престъпните синдикати и ръководят задкулисно бизнеса им.” – Серафим Стойков – бивш шеф на архива на Държавна сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *