Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Свалянето на Ботев и Левски от учебниците струвало само 50 хил. лв. хонорари

Комисията за защита от дискриминация е лапнала над 50000 лева хонорари, за да изследва стереотипи и предразсъдъци в българските учебниците. Най-неочаквано докладът от изследването изчезна, а протоколът от решението на комисията се изгубил някъде.

Шефката на комисията обясни, че докладите били работни и нямало да бъдат публикувани и даже изрази учудване, че са се появили на сайта на КЗД. Експертите прибирали парите за мониторинг над учебниците от различни фондации и по различни модули. В цялата каша е набъркана и фондация „Саворе“, която е юридическа и не е ясно какви са били функциите й да търсят дискриминационни текстове в учебните книжа. За цялата каша беше обвинен, разбира се, представител на Тройната коалиция.

Бившият зам-министър при предишното правителство Мукаддес Налбант била написала в своя доклад, че цитатът „Да гледа турчин как бесней над бащино му огнище“ можел да предизвика верска нетърпимост между учениците. Тя била и против текст от „Под игото“. Общо членовете на комисията се канели и да бастисат и творбата на Чинтулов „Къде си ,вярна, ти любов народна“, защото там се проповядвала верска нетърпимост и се призовавало турците да се колят.

 Изчезналият доклад и излезлите на светло хонорари обаче единствено предизвикаха възмущението на хората и една бърза пресконференция на просветния министър Сергей Игнатов, който обеща, че учебниците няма да се пипат. То не каза нищо обаче защо е била готвена такава варварска цензура и за какво изобщо ни е такава комисия, която взима луди пари, за да осакати българската история.

 ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Свалянето на Ботев и Левски от учебниците струвало само 50 хил. лв. хонорари

  1. Личо кравара Отговор

    18.08.2012 в 9:30

    Аз знам едно място където тези хорица да върнат парите ,казва се Скравена.Ееее каменисто е малко но с тяхна помощ може да се облагороди и в същото време да помислят за дискриминацията като начин за печалба.Това е един сценарии който би се приложил в някоя нормална светска държава ,която уважава себе си и поданиците си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *