Студентите ни в чужбина масово се връщат у нас заради кризата!

3

studentГолямото завръщане започна. Ето, че кризата удари студентския труд и на Запад, нашите не успяват с издръжката. Много българи вече масово се връщат от  чужди университети и се опитват да презапишат годината в нашенски висши училища. Главната причина за обратното „преселение“ са няколко: нашите младежи не са подготвени за начина на преподаване в чужбина и им е трудно да се приспособят към по-различно обучение и оценяване.
Според консултатнти: „Българите не са готови да работят самостоятелно, не са научени да работят с източници и най-често изпитните им работи са преписани от интернет. Много от тях изгърмяват още в края на първия семестър. Една част се опитват да поправят оценките си, но други се връщат в родината, където обучението в по-голяма степен напомня това в родната им гимназия“. Студенти се завръщат предимно от страните с безплатно образование, като например Дания и Германия. В тези държави не се заплаща такса за следването, но образователните системи са коренно различни от нашата.

В някои държави като Великобритания например съществува подготвителна година, в която студентите ни да изравнят знанията си с тези, които се изискват по английските стандарти. Друга основна причина за масовото преселение в родината се корени в кризата, заради която в някои страни вече не се търси студентски труд. Единствено двама-трима от целия поток студенти успяват на намерят работа. Известно е, че мнозина са разчитали да се издържат именно с допълнителна работа и сега мизерстват. Много от българите, решили да се върнат, не са от богати семейства и родителите им нямат възможност да ги издържат в пълен размер, затова мнозина предпочитат сигурността на БГ образованието.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Gluposti na turkaleta… bulgarite kato vsichki gladni narodi sa lesno prigodimi za vsichki usloviq i sa s po-visok instinkt za ucelqwane.. tova che 2-3 trima sa se vurnali shtoto ne im se uchi/raboti e drug vapros

  2. gorniq komentar e absolutna istina.vra6ta se samo koito e leniv i sviknal nagotovo.kym avtora-ozelqvane,a ne uzelvane s pu6ka!/s nai dobri 4ustva/

  3. Глупости! Следването в Германия не е безплатно – на семестър се плащат до 500, – евро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *