Странни великденски традиции по света

0
eggs1
Яйцата са неизменния продукт на великденската трапеза

skandalno.net Тази година целият християнски свят празнува заедно Великден. Всяка държава си има свои обичаи, някои от които – доста странни. Ето няколко примера:

В Съединените щати се организират улични паради. На Великден Белия дом отваря врати за всички желаещи да разгледат президентската къща. Специално за децата из двора и залите има скрити яйца. Всички гости на изпроводяк получават като дар яйце – сувенир с автографите на президентската двойка.

На Острова имат една доста странна традиция. Навръх празника хората от провинцията се събират

Игри с яйца в Белия дом
Игри с яйца в Белия дом

по околните хълмове. Прави се състезание за „най-бързо яйце”. Участниците пускат от върха яйцата и което се изтърколи първо до равното- печели.

В Унгария също имат особен обичай. На празника представителите на силния пол пръскат с ароматизирана вода всички дами от семейството, както и съседките. Жените пък в отговор, го даряват с лакомства.

В Германия основна фигура от фолклора, свързана с празника, е великденският заек. Родителите крият в двора или апартамента шоколадови фигури на дългоухото животно. Децата ги търсят и щом ги намерят ги изяждат. На Великден се правят огромни клади- символ на пречистването и новото

Страстната седмица- Гранада
Страстната седмица – Гранада

начало.

Австралийците обаче са на друго мнение за зайците. Там не са на почит, защото ги считат за вредители. Затова на Великден вместо Зайо Байо, яйцата се разнасят от Билби – кръстоска между кенгуро и заек.

В Испания празненствата започват от началото на Страстната седмица и продължават до Възкресение. В много градове се правят пищни шествия. Изважда се от катедралата фигурата на Христос и се поставя на платформа, която се носи от двайсет души. Статуята е следвана от самобичуващи се монаси в средновековни одежди.

Филипинците обаче стигат по-далече от испанците в пресъздаването на Христовите страдания. Младежи влизат в ролята на Сина Божий. Влачат тежки кръстове до някое възвишение. Там ги разпват, както Исус Христос – забиват огромни пирони в краката и ръцете им и издигат кръста. skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *