Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Страната ни – сред топ крадците на европари – с видео

pariБългария е сред шестте страни от ЕС, които са извършили най- много злоупотреби с пари от евро фондовете. Според данните, изнесени в доклад на Европейската комисия за „Борба с измамите”, през 2009 над 1,3 млрд.евро са били откраднати.

Заедно с Гърция, Румъния, Италия и Испания, нашата страна влиза в списъка на най- корумпираните държави в ЕС. Засега у нас има няколко осъдени лица за злоупотреби с евросредствата. Скандалният бизнесмен и спонсор на БСП, Марио Николов, получи присъда от 12 години затвор за откраднати 7,5 млн. евро по САПАРД. Далаверджията и още няколко души от обкръжението му,

България, Румъния, Гърция, Италия и Испания - крадльовците на ЕС

България, Румъния, Гърция, Италия и Испания – крадльовците на ЕС

участвали в измамата, станаха причина през 2009 Брюксел да „спре кранчето” на САПАРД. Част от парите, които са били източени от програмата, са отишли в партийната каса на БСП. Само президентския спонсор, Людмил Стойков , успя да се измъкне без присъда.

Едни от най- крупните измами са извършени по програмите за земеделие и животновъдство. Като примери се посочват, случай от Сицилия, Италия, при който се отпускат средства за закупуване на портокалова горичка, която изобщо не съществува. В Словения пък са източени хиляди евро за субсидиране на измислени стада добитък.

Най- много пари са откраднати от кохезионния фонд на ЕС, предназначен

У нас разкриваемостта на аферите е ниска

У нас разкриваемостта на аферите е ниска

за субсидиране на най- бедните страни членки. По груби сметки, около 1,2 млрд. евро са били източени от сметките на фонда.

В България разкриваемостта на далаверите с европари е доста ниска, въпреки че всеки предполага за какво крадене става въпрос. Парите на Европа потъват в чиновническите джобове и изобщо не достигат до обикновените граждани. Всяко пето евро се краде, сочи докладът. Усвояването на средствата от Брюксел, по законовия ред, у нас също е минимално – под 1 %. За сметка на това, както останалите страни, плащаме огромен членски внос.

И у нас, злоупотребите по земеделските програми са сред най- популярните. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *