Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Стоянка Мутафова посреща Новата година сама у дома

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСама вкъщи. Така ми е най-приятно да посрещна новата година, призна Стоянка Мутафова. Не си падам по купони, не ми се ходи по ресторанти, най-приятно е у дома. Сложиш си топлите чехли, сложиш нещо хубаво на масата, то аз колко ли ям, застанеш пред телевизора – казваш като едно време – ох, че смотана новогодишнна програма са пуснали, но какво ще правиш, стоиш и гледаш, докато ти се доспи.

Стояна не обичала празниците, понеже били много банални. Когато била малка, всички майки, включитело и нейната, обличали децата си в спретнати роклички, хващали ги за ръка и ги извеждали на разходка. Голяма скука беше. Всички момиченца изкъпани, пременени, не можеш един камък да ритнеш или да се покатериш на някоя ограда. Трябва да се държиш прилично. А з бях всичко друго, но не и прилично момиче.

Чаках с нетърпение делниците, когато ги нямаш тези условности и можех на воля да лудея. Обичах да се разхождам по непознати улици, обичах да ходя в Борисовата градина и да наблюдавам хората, често стражари ме питаха с кого съм и като разберяха, че съм сама, ме отвеждаха обратно вкъщи, защото не можеше тогава малки момичета да скиторят сами. Полицията винаги ни прибираше, а аз ги молех да не казват на майка ми. Но тя така или иначе научаваше и ми се караше. И казваше, че от мен нищо свястно няма да стане. То и така нищо свястно не станах де. Просто една актриса.

Сега Мутафова не си прави планове за 2014-та. Дори не подозирах, че ще я доживея, признава тя. То на тези години какви дългосрочни планове да си правя. Ще играя в някоя пиеса, ще ходя на гастроли, докато ме държат краката и това е. Аз съм артист и се шегувам понякога, че ще взема да умра на сцената и да стресирам зритителите. Ама както е тръгнало, може и да не е шега това.

Преди години Госпожа Стихийно бедствие много се струхувала от смъртта, но сега я е приела и двете даже се сприятелили. Не е толкова страшно да умреш, твърди тя. Оказва се, че в момента е по-страшно да живееш. А аз съм тъжен човек и често ми е мъчно. Но смехът ми на сцената е истински. Докато се смееш е се насмиваш над самия себе си, значи си жив, категорична е примата на българския театър.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *