Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Станишев и Азер Меликов отговарят за далаверата с новите лични документи – с видео

dokumentiРазследването на далаверата с новите лични карти и паспорти стигна до Сергей Станишев и бившите му съветници Азер Меликов и Росен Карадимов, които са следили отблизо конкурса. Тримата ще бъдат  извикани  от ДАНС на разпит заради аферата.

В хода на разследването е станало ясно, че критериите за победител в конкурса за изготвяне на документите, са били подменени. Били са изтрити условия към фирмата, която ще спечели. Поправките са повече от очевидни – прескочени са цели точки от списъка с изисквания към бъдещите нови лични карти и паспорти. Така се стига до скандалната победа на фирма „Сименс” ЕООД, която няма абсолютно никакъв опит вotpe4atak издаването на документи за самоличност. Има и още една уловка в избора на точно тази фирма: това е български филиал на немската компания, притежава малък капитал и затова няма как да плати милиони неустойки при провал. Така, сега МВР няма да вземе и стотинка компенсация, нито може да ги търси от Германия. Затова ще трябва да заплатим всичките 116 млн. евро по сключената сделка.

Завишената цена, която предлага „Сименс” ЕООД , по първоначалните изчислания на МВР не трябва да надхвърля 15 млн. евро. Тогава се прави следващата врътка: към kartiиздаването на международни паспорти, както е отначало обявено, се прибавя смяната на лични карти и шофьорски книжки. Така сумата отново набъбва, но все пак е два пъти по- малка от 116 – те милиона.

Разплитането на случая се натъква на още по- шокиращо доказателство: „Сименс” ЕООД подава молба за заем от 45 млн. лева, като посочва, че са необходими за издаване на българските паспорти и лични карти.

В крайна сметка, единственото оправдание за издаване на новите документи за самоличност, е тяхната по- висока защита. Техниката, използвана за направата им обаче , е далеч от всякакъв стандарт за сигурност. Преди няколко седмици в чужбина са били заловени лица с подправени български международни паспорти. Това по всяка вероятност ще наложи още една смяна на документа.

За капак на цялата бъркотия, гражданите са изнервени до краен предел от чакането по опашки, записването в списъци и мотаенето. А ще трябва и да платят за удоволствието.

Епопеята с новите документи. ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

2 кометара за Станишев и Азер Меликов отговарят за далаверата с новите лични документи – с видео

  1. А таксите за лични документи не минаваха ли през СИБанк?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *