Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Сталин забранил сватбата на Димитър Станишев

Бащата на лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев – Димитър, участвал активно в свалянето на Тодор Живков от власт, но не останал хич доволен от случилото се на 10 ноември 1989 г. Бившият секретар на ЦК на БКП не желаел Петър Младенов да поеме партията и държавата, както станало. Смятал, че не е на висотата да се справи с предизвикателствата.

Трябвало Йосиф Висарионович да се спомине, за да се разрешат браковете на руснаци с чужденци

Трябвало Йосиф Висарионович да се спомине, за да се разрешат браковете на руснаци с чужденци

Заклетият комунист Димитър недолюбвал Петър Младенов най-вече заради външната политика, която водел като дипломат №1. Старият Станишев се възмущавал, задето колегата му с прякор Пешо Танкиста се срещал прекалено често с ръководители на западни държави.

„Нашата дипломация трябва да е тясно обвързана с СССР. Нека съветските ни другари определят линията на ловедение на страните от социалистическия блок спрямо капиталистическия свят. Ние не бива да поемаме инициативата на собствена глава“, казвал бащата на лидера на БСП. Като стар руски възпитаник Димитър държал отношенията ни с братушките да са перфектни. След деветосептемврийската революция той заминал за Москва да учи висше в Историческия факултет на университета „Ломоносов“. Същия този ВУЗ години по-късно завършил и наследникът му Сергей Димитриевич. Баща и син дори се обучавали в една и съща специалност.

Димитър Станишев почина през 2000 г.

Димитър Станишев почина през 2000 г.

Докато следвал в Русия, Димитър Станишев се запознал със съветската гражданка Дина Мухина. Залюбили се и на бял свят се появило първородното им чедо. Баткото на Сергей – Георги, се родил незаконно през 1952-ра. „Сталинската забрана за бракове на съветски граждани с чужденци доведе до трагедии за мнозина. Мен ме санкционираха като комсомолка, че имам връзка с българин. За мъжа ми Димитър също не беше никак леко“, разправяла е майката на бившия министър-председател.

Руските власти с години я тормозили заради близките й отношения с обучаващия се в московския университет бъдещ висш функционер на БКП. Отчаяни от гоненията, българинът и съветската гражданка дори се разделили през 1951-ва. Събрали се, когато Дина дала живот на Георги Станишев.

Димитър и изгората му узаконили връзката си с венчило 2 години след раждането на големия им син. Тогава Сталин тъкмо бил умрял и руската забрана за смесени бракове отпаднала. Ако вождът не бил починал на 5 март 1953 г., Станишев-старши вероятно щял да бъде отзован от Русия и запратен в 15-а глуха, а Дина – някъде из украинските степи.

„Преди да се омъжа за Димитър, той идваше да ни вижда с Георги в студентската ми квартира, а няколко минути по-късно се появяваше и милиционер и го пъдеше, спомня си днес госпожа Станишева. Големият й наследник е с 14 години по-възрастен от лидера на БСП. Архитект е и преподавател. Човекът си има съпруга Василия и двама пораснали синове.

Димитър Станишев е роден на 11 май 1924-та в село Щука, Струмишко. На 16 години влязъл в РМС – младежката организация на нелегалната по онова време БКП. През март 1944-а станал партизанин в отряда „Чавдар“. Той бил най-младият шумкар в бойната дружина.

Именно партизанското минало вкарало Станишев-баща в заговора за свалянето на Тодор Живков. В началото на ноември 1989-а Добри Джуров взел Димитър и Йордан Йотов със себе си на среща с Тато. И четиримата били бивши „чавдарци“. Армейският генерал разчитал да се разберат с Първия по партизанска линия и с колегите му да го убедят да подаде оставка.

Невръстният Сергей Станишев с баща си

Невръстният Сергей Станишев с баща си

„По отношение на баща ми определението „заговорник“ изобщо не е точно. Заговорниците правят преврати, а такъв не е имало на 10 ноември. Да, баща ми наистина беше един от тримата, които действително рискуваха в онези времена и лично убедиха Живков да сдаде поста „Генерален секретар“. За жалост по-късно събра негативите заради това и беше пометен от изплувалите на върха жадни за власт псевдо герои. Както се казва – революциите изяждат децата си“, коментира в наши дни Сергей Станишев.

Родителят му напусна белия свят през 2000 г. Виновник за смъртта му бе болното му сърце. „Беше му слабо, защото всичко преживяваше. Почина, когато имаше страшна критика срещу бившите. Димитър Станишев просто си вършеше работата и се занимаваше с международна политика“, споделя вдовицата Дина Мухина. Тя и до днес се радва на земните си дни.

Госпожата обитава просторен апартамент в блок край Докторската градина. Кооперацията била построена по времето на соца за комунистическите величия. В нея апартаменти имат Дража Вълчева и други представители на някогашната върхушка. Там живееше и Александър Лилов.

При социализма бащата на Сергей получавал над заплатата си значителни суми за представителни нужди от УБО, не плащал за медицинското си лечение в чужбина и имал правото да купува западни автомобили на преференциални цени. През 1983 г. фамилията се сдобила с мазда за 8000 лв. – толкова струвал един москвич. Реалната цена на японското.возило била в пъти по-висока. Дина Мухина твърди, че макар и властимащ, мъжът й си имал доста неприятности по Тодор-Живково време. Никой от колегите му например не одобрявал, че Димитър е женен за нея. Не я харесвали, защото другарката Станишева не се въздържала да изказва своето мнение по различни партийни въпроси.

„Да, в известен смисъл пречех на съпруга ми, създавах му големи неприятности. Тодор Живков го викаше за обяснения заради мен. Но знам, че Димитър винаги ме е защитавал. Говореха се глупости, че съм била проводник на руското влияние. Чувствах не доброжелателност“, откровеничи Мухина.

За разлика от нея синът й, лидерът на БСП Станишев-младши, помни предимно хубавото от периода, в който татко му работел по върховете на партията. Тогава всяка събота и неделя ходели заедно на Витоша.

„Баща ми беше запален планинар. Правехме изтощителни преходи, които ми дадоха добра издръжливост. Една зима се загубих в планината, с което доста го изплаших. Беше организирал всички свои приятели туристи да ме издирват по пътеките на Витоша. През това време аз се бях залепил за едни ученици, с които благополучно стигнах до Златните мостове. Имах изработен рефлекс, защото там приключваха походите ни с няколко кебапчета. Помня, че после баща ми не ми говори цял ден. Добре си спомням и че в детската градина и в първи клас или баща ми, или брат ми ме водеха с трамвай от „Хиподрума“. После баща ми работи в Москва и Прага. Това, че той беше на висока позиция, винаги съм възприемал като задължение да не го изложа. Така съм възпитаван“, връща лентата на детските си спомени Сергей Димитриевич.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Сталин забранил сватбата на Димитър Станишев

  1. Алексей Отговор

    19.07.2019 в 23:35

    Перезвоните мне пожалуйста 8(812)454-88-83 Нажмите 1 Спросите Вячеслава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *