Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Голям гаф! Вестник „Преса“ прекръсти квартал Овча купел на „Овча п*тка“

пресса вестникВ бързината да отрази кои квартали са били засегнати от вчера от невиждания досега резрив в електрозахранването, вестник „Преса“ публикува карта на града.

Невероятен гаф сътворили от техническия екип, когато надписвали районите. Квартал „Овча купел“ бе прекръстен на „Овча п*тка“. Нито коректори, нито дежурен редактор видели грешката и днес тя е тиражирана в цяла България. Невероятни коментари се леят из интернет, колегите са наречени глупаци, неграмотници и никой не се сеща, че подобни грешки са ставали винаги и винаги стават   и то не заради неграмотност, а по недоглеждане, объркване на букви и срички и бързина на писане и немарливост при прочитането.

Точно преди 25 години вестник „Работническо дело“ поздрави за Трети март българите със стихотворението „Опълченците на Шипка“. На първа страница. За зла врага грешка беше допусната точно в заглавието и то бе отпечатано като „Опълченците на П*шка“.Желю Желев Скандалът наистина беше огромен. Вестникът беше орган на ЦК на БКП и такова чудо на първа страница уронваше престижа на партията. На другия ден колегите поместиха извинение най-долу на втора страница с най-малките буквички. И там пишеше. „Заглавието на стихотворението, поместено вчера да се чете…“Опълченците на П*шка“. Гафът беше повторен въпреки че над броя е бдял дори главният редактор. Но в гилдията има една приказка, като има грешка да става – сто човека да гледат, ще стане.

Преди още повече години пък в същия вестник е поместена статия със заглавие „Слава на Сталин!“ Само че славата станала слива…Бургаски вестник пък поздрави читателите си на 1 януари със „Сурва, весела година!“ Най-отгоре, с най-големия шрифт. Буквата С обаче е била заменена с паднала от линотипната машина буква К и никой не видял гафа, освен втрещените читатели на другия ден. За извинения било доста късно. Така в родния печат Виржиния Велчева стана дип*тка, вместо депутатка, Доган Сопола, вместо Сокола, дори Желю Желев бе написан със З при това не нарочно. Така че няма никаква сензация в гафа на „Преса“. Хората не са неграмотни, а просто вестникарските грешки са като Законите на Мърфи. Няма как да избягаш от тях.   Както и телевизионните.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Един коментар за Голям гаф! Вестник „Преса“ прекръсти квартал Овча купел на „Овча п*тка“

  1. Христо Отговор

    14.08.2013 в 10:14

    Хаха!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *