Spiegel Разкри архивен ДОКУМЕНТ С ОБЕЩАНИЯ НА ЗАПАДА НАТО ДА НЕ СЕ РАЗШИРЯВА НА ИЗТОК!

Немското списание „Spiegel“ публикува архивен протокол, съдържащ изявления и тежжки обещания на западни политици за неразширяването на НАТО на изток: www.spiegel.de

Става дума за протокола от срещата на ръководителите на външните министри на САЩ, Великобритания, Франция и Федерална република Германия, проведена в Бон на 6 март 1991 г. Темата на разговорите е била сигурността в Централна и Източна Европа.

„Ние казахме ясно на преговорите „2 плюс 4“ (става дума за преговорите за обединението на Германия, с участието на ФРГ и ГДР, както и на САЩ, СССР, Великобритания и Франция. – б.р.), че не разширяваме НАТО отвъд Елба (в текстът допълнително се уточнява, че „грешка – не става дума за Елба, а за река Одер“, която е гранична между ГДР и Полша. ). Затова не можем да предложим на Полша и останалите страни от Източна Европа членство в НАТО“, е заявил политическият директор на западногерманското външно министерство Юрген Хробог.

АНТРЕФИЛЕ ОТ ДОКУМЕНТА НА „ШПИГЕЛ“

Аналогични обещания са дали и американските дипломати. „Ние дадохме да се разбере на Съветския съюз – в преговорите „2 плюс 4“, както и в други преговори – че нямаме намерение да се възползваме от изтеглянето на съветските войски от Източна Европа… НАТО не трябва да се разширява на изток – нито формално, нито неофициално“, е заявил представителят на Съединените щати Реймънд Зайц. Пише го черно на бяло в протокола от разговорите на срещата на външните министри.

По-рано прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че Москва все още не е получила отговор на въпроса си за приближаването на НАТО към руските граници, зададен от държавния глава на Мюнхенската конференция през 2007 г. Skandalno.net

Пею Благов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

един коментар

  1. НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ МРАЗИМ ВИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *