Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Специалните служби обвиниха ЧЕЗ в корупция

ЧЕЗ

Службите за сигурност отправиха сериозни обвинения в корупция и порочни практики към енергийния гигант ЧЕЗ. Компанията редовно нарушавала процедурите за обществени поръчки, участвала и в корупционни схеми за разпродажба на държавно имущество.

Обвиненията обаче не бяха отправени от българското контраразузнаване, тъй като у нас подобно нещо е невъзможно да се случи. Според цяла върволица от управлявали България партии, ЧЕЗ е сред най – изрядните фирми и те никога не са нарушавали закона. Не мислят по този начин обаче в Чехия, където тамошните служби за сигурност (БИС) явно си вършат работата доста по – добре.

Корупция

Запознати припомнят, че Чехия притежава седемдесет процента от дяловете на ЧЕЗ, която пък е може би най – силния играч на енергийния пазар у нас. Та по мнението на БИС, търговете за различните държавни поръчки обикновено са нагласени, а някои договори се сключват без въобще да е проведена съответната процедура.

„Някои от търговете са чисто формални и печелившите се знаят кои са предварително. Използват различни процедури, които избягват закона за обществените поръчки” – казват в доклада си чехите. Така например, ЧЕЗ в някои от случаите е използвала за това своя дъщерна фирма в случаи, при които самото дружество е било длъжно да проведе дадения търг.

Според водещи икономисти, поради подобни порочни практики и злоупотреби, на Чехия бе временно прекратен достъпа до кохезионни плащания в ЕС.

Виж граждански протест пред ЧЕЗ:

http://www.youtube.com/watch?v=QMqAZ3R1dGY

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *