Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Социологът Кольо Колев: Улицата бетонира БСП! ИНТЕРВЮ

Кольо Колев е един от най-авторитетните социолози у нас. Завършил е социология и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е в Националния център за изучаване на общественото мнение. През 1994 година основава агенция „Медиана“.

Кольо Колев

Кольо Колев

– Господин Колев, каква равносметка можем да си направим от тези няколко месеца протести?
– Напрежението постепенно затихва. То целеше сваляне на управлението, но това не се получи, тъй като не беше припознато от голяма част от обществото като негово желание.

– Университетът ли е мястото, където трябва да се прави политика?
– Политика може да се прави навсякъде, стига да знаеш какво е това политика и какво искаш да постигнеш. Университетът би трябвало да е място на високия дух, на знанието, но това не изключва възможността студентите да бъдат политически активни.

В случая по-скоро наблюдавахме използване на част от студентите за политически цели.

– Има ли партии, които успяха да спечелят от протеста?
– БСП консолидира своите избиратели. Иначе не виждам някоя от другите партии да е спечелила нещо от напрежението.

– Защо ГЕРБ толкова много настояват за избори, при положение че всички агенции сочат, че БСП ще е първа политическа сила?
– Ако се вгледате внимателно в данните от последните месеци, ще видите, че при ГЕРБ се наблюдава една непрестанна ерозия на доверието. Този процес не е свършил. ГЕРБ напира за нови избори, защото, ако тенденцията продължи, ще падне не просто под основния си политически опонент, но може да се смъкне до 8-10%.

Сергей Станишев и Пламен Орешарски

Сергей Станишев и Пламен Орешарски

Точно затова искат да изпреварят времето, разчитайки на някаква подходяща конфигурация с друга партия – било то Реформаторски блок, или формация, която да успее да ги върне отново във властта.

– Социолозите дават високи резултати на Николай Бареков. Той ли е новият любимец на народа?
– Бареков определено прави партийно строителство. Донякъде се опитва да преповтори ролята и имиджа на г-н Борисов в смисъла на народен трибун. Доколко ще успее, предстои да видим.

– Одобрявате ли новия Изборен кодекс?
– Когато се прави Изборен кодекс, обикновено играят повече партийните интереси, отколкото обществените. В предишния основният акцент беше върху изборния туризъм, който не е генералният проблем на избирателната система у нас. Най-важното е да се предотврати купуването на гласове и гласуването по принуда. Трудно е да се каже дали новият кодекс ще го постигне, тъй като още не е изработен изцяло.

– Рожба на ксенофобията ли е новата партия „Помак“?
– По-скоро е опит на някого да придобие политическа тежест и евентуално в по-късен етап да осребри това политическо присъствие. Не смятам, че тя ще успее, но това не пречи на нейните ръководители да направят една изборна търговия.

– Има ли бъдеще Реформаторският блок в политиката според вас?
– Трудно е да се каже, тъй като до момента нямаме единен политически субект. Не е ясно дали ще бъде траен, или ще се разпадне, преди да се е създал. Ако преодолеят всички тези проблеми, могат да разчитат на едно значимо политическо присъствие, но условностите са много – дали ще могат да представят ново лице пред избирателите, или ще се покажат като едно насипно образувание със стари лица. Реформаторският блок е една от малкото възможности за връщане във властта, която се привижда на ГЕРБ. Всъщност това е големият проблем пред самия Реформаторски блок. Голяма част от избирателите искат промяна, която обаче не е свързана с връщането на ГЕРБ на власт.

– Конструктивни ли са критиките на Георги Първанов, Татяна Дончева и Румен Петков към БСП, или целят нещо друго?
– До голяма степен те следват свои лични цели, което сигурно е нормално.
Във всяка партия има крила и опити на едни да се наложат над други. В случая аз го разчитам не толкова като принципно противопоставяне на политики и идеи, колкото като желание да завоюват водещи позиции в партията.

– Как ще коментирате твърденията, че вие обслужвате БСП и системно им давате високи резултати?
– Ако човек проследи моята работа, ще види доста по-различна картина. Когато БСП спечелиха и създадоха тройната коалиция, агенция „Медиана“ беше единствената, която каза, че БСП даже и с ДПС няма да състави мнозинство. А сега на тези избори казах, че ГЕРБ има шанс да спечели с 2-3% изборите, но няма да успее да състави правителство, което важи и за БСП. Така че всичко това може да доведе до нови избори и нестабилно управление.

Както виждате, точно това се случва. Когато данните не се харесват на някого, ставаме „сини“, „червени“…

– Следихте ли изявите на Мира Радева във „ВИП Брадър“?
– (Избухва в смях.) Както се казва в една поговорка: „Никога не е късно човек да стане за резил“.

– Нейното участие отрази ли се на гилдията?
– Винаги съм се възмущавал при поставянето на една гилдия под общ знаменател. Ако Мира Радева е добър социолог, то тогава със сигурност аз не съм. Не мисля, че нейното участие нанася удар върху гилдията, по-скоро върху нея самата.

– Според някои тя е черната овца на вашия бранш.
– Тя сама дълги години си воюваше за тази позиция и най-накрая си я извоюва, и то по един категоричен начин.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *