Социолог: Българите са най – мрънкащите хора на света

1
Спекула с цените

92 % от българските граждани очакват от държавата да вземе спешни мерки срещу спекулата с цените на хранителните продукти. Това показва национално изследване, извършено в началото на април тази година.

Според социолога Васил Тончев, обобщените данни от проучването показват, че почти всички българи искат държавата най – накрая да се намеси и да сложи хомот на спекулантите, които години наред необезпокоявани дерат по осем кожи от една овца.

Гражданите си мечтаели да дойде момента, в който гешефтарите най – накрая ще разберат, че никой не е по – голям от държавата, дори това да стане с риска да се ограничат правилата на свободния пазар. Социологът е категоричен, че у нас пазарът не е развит според принципите на пазарната икономика. Доказателство за това е фактът, че в западните демокрации при голямо потребление цените падат, а при нас е точно обратното – повишават се в пъти.

Спекула с цените

Най – голяма част от анкетираните – 43% са заявили, че за ненормално високите цени на яйцата са виновни търговците. 28 % от тях хвърлят обвинения срещу държавата като цяло, а едва 10 % насочват гнева си върху съответното министерство. 83 % аплодират бурно мерките за засилване контрола върху цените на предлаганите стоки по празниците.

„Няма по – мрънкащи и недоволни от нас – българите. Непрекъснато мърморим, че живеем в скапана държава, но никой не осъзнава, че държавата всъщност са самите хора. Измисляме си безсмислени правила, които на всичкото отгоре не спазваме” – коментира социологът.

Истината е, че от години в България няма абсолютно никакъв контрол върху продажните цени на стоки и услуги. Гражданите са подложени на икономически терор от компании – кръвопийци, които живеят в симбиоза с властта. Всеки у нас може да си вдига цените както му скефне, а до момента властимащите се оправдават с криворазбраните принципи на пазарната икономика, според които всеки можел да прави каквото си иска.

Виж видео:

http://www.youtube.com/watch?v=74jnn_ELfSo

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *